Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci, 1. februára buďte v strehu: Na oblohe sa zjaví objekt, ktorý naposledy videli neandertálci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kométa s názvom C/2022 E3 (ZTF) bude pre nás čoskoro viditeľná. Naposledy bola videná v období, kedy chodili po zemi ešte neandertálci. Voľným okom sa bude dať vidieť koncom januára a začiatkom februára 2023.

Vlani 2. marca astronómovia z projektu Zwicky Transient Facility, ktorý mapuje hviezdnu oblohu, objavili kométu v kalifornskom observatóriu Mt. Palomar. Odhaduje sa, že dokončí obeh okolo Slnka raz za 50 000 rokov, čo znamená, že kométu sme naposledy videli v období horného paleolitu, kedy ľudia začali osídľovať Áziu a Európu. C/2022 E3 (ZTF) je momentálne príliš slabá na to, aby ju bolo možné vidieť bez ďalekohľadu. 

Momentálne sa približuje do bodu, kedy bude najbližšie k Slnku (tento jav sa nazýva perihélium), čo nastane 12. januára, píše Space.com. Bod na obežnej dráhe Mesiaca, v ktorom bude najbližšie k Zemi (známy ako perigee) nastane 1. februára. V tom čase sa bude nachádzať v blízkosti severného nebeského pólu v súhvezdí Žirafy nad Veľkým vozom a bude možné ju vyhľadať malým ďalekohľadom, ale aj voľným okom. Podľa astronómov sa bude javiť na oblohe ako kriedová šmuha na školskej tabuli. 

Viac o téme: KométaNočná oblohaVesmírne divadloC/2022 E3 (ZTF)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu