Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO samurajov pred sfingou v Egypte dodnes púta pozornosť: Dôvod, prečo tam boli, vás prekvapí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Treasures of ancient Egypt)

GÍZA - Fotografiu z roku 1864 môžeme považovať za dôkaz o tom, ako sa v druhej polovici 19. storočia postupne skracovali vzdialenosti medzi kontinentmi a svet sa začal globalizovať. Je na nej totiž zachytená skupina japonských samurajov pózujúcich pred Veľkou sfingou v egyptskej Gíze.

Tradičné japonské oblečenie, staroegyptská pamiatka a európsky fotoaparát je kombinácia, ktorá patrí k tejto 159-ročnej fotografii. Zároveň poukazuje na kľúčový moment v histórii Japonska a globalizovaného sveta. Pôvod snímky vedie k Druhej japonskej deputácii v Európe, ktorú dejiny zaznamenali ako Misia Ikeda, píše IFL Science. Konala sa na príkaz šógunátu Tokugawa v roku 1864, kedy bol miestny guvernér Ikeda Nagaoki poslaný do Európy v snahe vyriešiť pálčivý spor o prístav v Jokohame. Dvadsaťsedemročného muža sprevádzala delegácia pozostávajúca z 36 členov. Mnohí z nich boli vyzbrojení dvoma mečmi. Takáto česť patrila výlučne samurajom, ktorí mali v tom období vo svojej krajine významný politický vplyv. 

 

A Group of Samurai in front of Egypt's Sphinx, 1864

Posted by Treasures of ancient Egypt on Thursday, February 4, 2021

Druhá polovica 19. storočia bola etapou, kedy sa Japonsko ocitlo na existenčnej križovatke. Európski kolonizátori ovládli obrovské oblasti Ázie, Afriky a Ameriky. Aby ich krajina vychádzajúceho slnka dokázala udržať na uzde, postupovala od 17. storočia podľa prísnej izolacionistickej politiky nazývanej sakoku, ktorou sa snažila zachovať svoju kultúru a odrezať ostrov od cudzincov. V rámci nej bolo prísne zakázané kresťanstvo a obchodovať sa smelo len s Číňanmi a Holanďanmi. Podarilo sa im odolať rozpínajúcemu sa kolonializmu, ale bolo čoraz jasnejšie, že na dvere Japonska klope zmena. 

Okolo roku 1853 dorazila k brehom Jokohamy americká flotila vojnových lodí a dôstojník Matthew Perry požiadal Japoncov, aby otvorili svoje prístavy pre medzinárodný obchod. Neochotne súhlasili a pobrežná osada sa rýchlo stala centrom zahraničného obchodu. V snahe o opätovné prevzatie kontroly nad krajinou dostal Ikeda príkaz odcestovať do Francúzska, kde mal požadovať ukončenie štatútu otvoreného prístavu v Jokohame. Spolu so svojou posádkou sa vydal na ďalekú plavbu, cestou si urobili zastávku v Šanghaji, Indii a Káhire. V Egypte si našli čas na návštevu Veľkých pyramíd v Gíze. Práve tam, na úpätí Sfingy, ich odfotografoval Antonio Beato. 

 

Samurai at the Sphinx in Giza, Egypt. 1863.

Posted by Artur Casaca on Friday, November 4, 2022

Požiadavky Japoncov na uzavretie prístavu v Jokohame boli úplne zamietnuté a misia sa skončila neúspešne. V roku 1868 cisár Meidži po zvrhnutí šógunátu Tokugawa otvoril krajinu západnej kultúre, čo jej prinieslo rýchlu modernizáciu, industrializáciu a urbanizáciu. Uprostred intenzívnych spoločenských zmien však nestratil ostrov identitu a naďalej venoval pozornosť svojej tradícii a kultúre. Napokon sa Japonsko stalo imperiálnou veľmocou, ktorá začala konkurovať Západu. Členovia misie Ikeda si v roku 1864 pri pózovaní na úpätí Sfingy určite neuvedomovali, že stáli nad priepasťou doby poznačenej minulosťou a neistotou modernej budúcnosti.

Viac o téme: SamurajVýpravaEgyptGízaIkedaVeľká sfinga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu