Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári upozorňujú na zimný penis: Muži, týka sa to aj vás? Expert prezradil, či sa máte čoho báť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborníci tvrdia, že mužské pohlavné orgány môžu v zimnom období pôsobiť menšie v reakcii na chladné počasie. Telo si v chladnom prostredí zachováva energiu znížením prietoku krvi do končatín vrátane penisu. Hoci jeho scvrknutie môže postihnúť väčšinu mužov, nespôsobuje dlhodobé zmeny.

Lekári hovoria, že tzv. zimný penis nie je mýtus, ale skutočnosť. Predovšetkým v zimnom období sa môže pohlavný úd u mnohých mužov scvrknúť kvôli chladnejšiemu počasiu. Ide o prirodzenú reakciu tela. Je to však len dočasné a nedochádza pri tom k žiadnym trvalým škodám. Urológ a lektor na Univerzite v Leedse Oliver Kayes pre Mail Online povedal, že zimný penis v konečnom dôsledku nie je ani zdravotná komplikácia, ani choroba. Podľa neho ide len o normálnu fyziologickú reakciu na chlad. 

Lekári upozorňujú na zimný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď teplota prostredia prudko klesne, telo sa snaží zachovať vnútornú teplotu a chrániť vnútorné orgány. Robí to zámerným zúžením ciev, ktoré privádzajú krv do pokožky, aby sa zabránilo prítoku chladnejšej krvi späť do tela, kde by mohla spôsobiť pokles teploty v okolí životne dôležitých orgánov. Dôsledkom tejto vazokonstrikcie môže byť zmenšenie tkaniva, najmä v končatinách. Penis, rovnako ako semenníky, nie sú výnimkou. Zatiaľ čo účinky, ktoré to má na veľkosť údu, sú sporné, odborníci na sexuálne zdravie už skôr tvrdili, že by sa v takýchto podmienkach mohol zmenšiť až o 50 percent. Kayes uviedol, že nižšie teploty znížia prietok krvi do končatín, ako sú prsty na nohách, nos a penis. To vysvetľuje, prečo sú práve tieto časti tela náchylnejšie na omrzliny. 

Lekári upozorňujú na zimný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vo všeobecnosti, ak muž stojí nahý pri teplotách pod nulou, prirodzenou reakciou je vazokonstrikcia oblasti a stiahnutie svalu (miešku), čiže vtiahnutie penisu a semenníkov dovnútra kvôli všeobecnej ochrane. Je to prirodzený reflex. Je zrejmé, že účinky by sa zvrátili, keby muž dosiahol erekciu alebo keby sedel v teplom kúpeli po dobu piatich minút." Ak zimný penis trápi aj vás, Kayes odporúča niekoľko tipov, ako zvládnuť túto nepríjemnosť. "Udržujte sa v teple, buďte aktívni, nevyhýbajte sa sexu a nebojte sa." Mužské pohlavné orgány sa po zvýšení teploty prebudia z hibernácie a vrátia sa do svojej pôvodnej veľkosti.

Viac o téme: ZimaChladPenis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu