Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Experti varujú: Nikdy nenabíjajte svoj mobil s Android systémom týmto spôsobom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Nabíjanie smartfónu so systémom Android je priam každodennou nevyhnutnosťou. Technologickí experti sa podelili s niekoľkými odporúčaniami, ako najlepšie nabíjať telefón bez najmenšieho poškodenia batérie. Podľa ich slov by ste sa mali vyhýbať týmto bežným praktikám.

Vo vnútri vášho Androidu je lítium-iónová batéria. Tento typ batérie ponúka množstvo výhod vrátane odolnosti a nízkych výrobných nákladov. Má však aj svoje nevýhody, najmä keď sú staršie, uviedol portál Dignited. Staršie batérie majú totiž tendenciu častejšie sa vybíjať. Odborníci na smartfóny majú v tejto súvislosti tipy, čo nerobiť pri nabíjaní telefónu so systémom Android, ak chcete batériu udržať pri živote dlhšie. 

Ak máte tendenciu nechať svoj mobil úplne vybiť skôr, ako siahnete po nabíjacom kábli, nerobíte správne. Pokles batérie na nula percent je jedným z najškodlivejších krokov, ktoré môžete urobiť, a to kvôli typu batérie, ktorú váš Android používa. "Povoliť úplné vybitie batérie na nulu nie je ideálne pre dlhodobé zdravie zariadenia. Lítiové batérie pre telefóny majú obmedzený počet cyklov, čo znamená, že sa môžu vybiť a nabiť len obmedzený počet krát. Keď sa telefón vybije, zníži sa počet zostávajúcich cyklov a výsledkom je, že batéria je schopná udržať menej nabitia, čím sa skráti jej celková životnosť," vysvetlila Eloise Toblerová, expertka na smartfóny z obchodu Wisetek Store v rozhovore pre portál Best Life

Experti varujú: Nikdy nenabíjajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Funguje to aj opačne; rovnako ako nie je dobré vybíjať svoj telefón, nie je tiež dobré nabíjať ho príliš dlhý čas. "Nikdy nenechávajte mobil nabíjať cez noc. Keď necháte batériu neustále nabíjať na sto percent, zaťažujete ju tým, že ju vystavujete vyššiemu napätiu na dlhší čas," dopĺňa Toblerová. Podľa nej nič nepokazíte, ak udržíte batériu nabitú medzi 20 a 80 percentami. Vystavíte ju tak nízkemu napätiu, čo môže predĺžiť jej celkovú životnosť. Môže sa zdať, že neustále udržiavanie batérie telefónu v tomto rozsahu 20 až 80 percent je problém, no v skutočnosti vám to z dlhodobého hľadiska ušetrí čas a peniaze. 

Experti varujú: Nikdy nenabíjajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalší experti odporúčajú nevystavovať telefón extrémnym teplotám, ktoré môžu poškodiť jeho batériu. Dobrým nápadom je aj pravidelná kalibrácia batérie. Ak máte pocit, že vaša batéria už dlho nevydrží, oplatí sa nechať ju skontrolovať profesionálom. Existuje niekoľko signálov, že je potrebné vymeniť batériu, pričom prvým z nich je viditeľné rýchle vybitie. Ak sa váš telefón nenabíja, keď je zapojený, možno budete potrebovať výmenu a ak si všimnete, že batéria je dosť horúca, určite dajte zariadenie niekomu skontrolovať. Môže to byť potenciálne nebezpečné. 

Viac o téme: MobilTelefónSmartfónAndroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu