Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Často užívate Ibuprofen alebo iné lieky na bolesť? Odhalenie, ktoré šokuje, toto spôsobujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MONTREAL - Ak užívate Ibuprofen či Aspirín na dennej báze kvôli rôznym bolestiam tela, podľa všetkého robíte chybu. Upozornil na to nový výskum, podľa ktorého môžu tieto lieky zvýšiť riziko chronickej bolesti. Odborníčka, ktorá sa výskumu nezúčastnila, ale upozornila, že na konečné tvrdenia je ešte priskoro a sú potrené ďalšie štúdie.

Podľa novej kanadskej štúdie zverejnenej v časopise Science Translational Medicine môžu protizápalové lieky, ako je Advil (značka pre Ibuprofen) a Aspirín, zvýšiť riziko na rozvoj chronickej bolesti. "Po mnoho desaťročí bolo štandardnou lekárskou praxou liečiť bolesť protizápalovými liekmi. Zistili sme však, že toto krátkodobé riešenie by mohlo viesť k dlhodobým problémom," povedal spoluautor výskumu a profesor na katedre psychológie na McGill University v Montreale Jeffrey Mogil. 

Často užívate Ibuprofen alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tento záver podporujú údaje od 128 ľudských účastníkov a niekoľkých myší. Najprv výskumníci identifikovali 98 ľudí, ktorí sa liečili na bolesť dolnej časti chrbta protizápalovými liekmi počas troch mesiacov. Chceli preskúmať mechanizmy bolesti a ako presne ich tieto lieky ovplyvňujú, a tak si vybrali dve rovnako veľké skupiny - jednu zloženú z ľudí, ktorých bolesť ustúpila podľa plánu experimentu, a jednu z ľudí, ktorých bolesť pretrvávala. Následne vykonali analýzu genómu. To, čo našli, bol pozorovateľný rozdiel medzi ľuďmi, ktorí sa zotavili z bolesti, a tými, ktorí sa bolesti nevedeli zbaviť. Za všetko bol zodpovedný typ bielych krviniek nazývaný neutrofily. "Neutrofily dominujú v počiatočných štádiách zápalu a pripravujú pôdu na opravu poškodenia tkaniva," vysvetlil Mogil. 

Zistilo sa, že pacienti, ktorí sa zotavili, mali oveľa extrémnejšie hladiny týchto buniek v priebehu liečebného obdobia. Veľmi vysoké na začiatku v porovnaní so skupinou, ktorá sa nezotavila, s prudším poklesom na konci troch mesiacov. Vedci sa rozhodli túto myšlienku ďalej skúmať prijatím tridsiatich ľudí s temporomandibulárnou poruchou, teda bolestivým stavom postihujúcim svaly okolo čeľuste a uší. Výsledky replikovali ich zistenie, čím potvrdili, že neutrofily sú dôležité pre zotavenie sa z bolesti. 

Často užívate Ibuprofen alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aby sa však vedci dozvedeli, aké dôležité sú tieto bunky, potrebovali pomoc hlodavcov. Pokusy na myšiach odhalili, že blokovanie neutrofilov môže predĺžiť trvanie bolesti až desaťnásobne. Podávanie protizápalových liekov bolesť predĺžilo na dvakrát tak dlho, ako keby sa neliečila. Výskumníci dokonca podávali iné lieky na úľavu od bolesti, aby skontrolovali, či to boli protizápalové vlastnosti a nielen analgetický účinok, ktorý spôsobil dlhší zážitok z bolesti. Ich hypotéza sa v každom prípade potvrdila: protizápalové lieky skutočne predlžujú bolesť, aj keď sú z krátkodobého hľadiska účinnými liekmi proti bolesti.

"Zápal sa vždy vyskytuje z nejakého dôvodu. Zdá sa, že je nebezpečné do toho zasahovať," skonštatoval Mogil. "Zistili sme, že riešenie bolesti je v skutočnosti aktívny biologický proces. Na tieto zistenia by mali nadviazať klinické štúdie priamo porovnávajúce protizápalové lieky s inými liekmi proti bolesti, ktoré zmierňujú bolesti, ale nenarúšajú zápal," doplnila spoluautorka výskumu a profesorka na Lekárskej fakulte McGill University Luda Diatchenková. 

Viac o téme: IbuprofenLiek proti bolestiAspirin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu