Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Agentúra varuje: Ak sa domáce covid testy použijú nesprávne, môžu ublížiť! Hlásenia zranení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SILVER SPRING - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) varuje, že domácim testom na COVID-19 si môžete ublížiť. Spomína najmä prípady nesprávneho použitia, kedy ľudia omylom aplikujú testovací roztok do očí. Podľa hlásení však dochádza aj k iným zraneniam. V podobných prípadoch je dôležité urobiť toto.

Minulý týždeň vydal americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv varovanie, že domáce testy na COVID-19 môžu spôsobiť poškodenie, ak sa použijú nesprávne. Ide predovšetkým o prípady kontaktu testovacieho roztoku s očami alebo pokožkou či prehltnutie roztoku. Úrad tiež ľuďom pripomenul, aby testy uchovávali mimo dosahu detí a domácich zvierat. Niektoré testovacie roztoky obsahujú chemikáliu azid sodný, ktorý môže spôsobiť poškodenie, ak sa dostane do kontaktu s pokožkou, nosom, ústami alebo očami, alebo ak dôjde k prehltnutiu chemikálie. 

Agentúra varuje: Ak sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Agentúra eviduje správy o zraneniach, ku ktorým došlo, keď ľudia náhodne aplikovali tekutý testovací roztok do očí, pretože si pomýlili malé fľaštičky s tekutinou s očnými kvapkami. V hláseniach tiež boli spomenuté prípady, kedy ľudia vložili testovacie tampóny do tekutiny predtým, ako si tampón vopchali do nosa. Kvapalina by sa za žiadnych okolností nemala dostať do kontaktu s kožou či sliznicou. K zraneniam došlo aj u detí; FDA eviduje prípady, kedy si vložili testovacie časti do úst a prehltli tekuté testovacie roztoky. 

Domáce testy na COVID-19 môžu byť pre ľudí pohodlným spôsobom, ako zistiť, či sú infikovaní  vírusom SARS-CoV-2. Testy sú bezpečné, treba ale postupovať podľa podrobných pokynov testov. V prípade, že test nepoužijete správne a tekutina sa dostane do kontaktu s vašou kožou či sliznicou, okamžite kontaktujte svojho lekára. Zalarmovať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti by ste mali obzvlášť v prípade, že komplikácie, ako podráždenie kože alebo očí, nezmizne, alebo ak osoba či zviera prehltne tekutý testovací roztok.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusCOVID-19Domáci test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu