Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký prehľad príznakov nákazy KORONAVÍRUSOM: Tie najbežnejšie, symptómy u detí aj prielomové infekcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Symptómy ochorenia COVID-19 môžu mať rôznu podobu. Niektorí sú úplne asymptomatickí, iných, naopak, trápia mnohé komplikácie od miernych až po závažné. Rôznorodosť a pestrosť príznakov koronavírusovej nákazy bola a naďalej zostáva predmetom mnohých štúdií.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vytvorilo zoznam jedenástich najbežnejších symptómov covidu-19, ktoré sa môžu objaviť dva až štrnásť dní po infikovaní vírusom SARS CoV-2. Patria sem:

·       Horúčka alebo zimnica

·       Kašeľ

·       Dýchavičnosť, resp. ťažkosti s dýchaním

·       Únava

·       Bolesti svalov alebo tela

·       Bolesť hlavy

·       Strata chuti alebo čuchu

·       Bolesť hrdla

·       Upchatý nos alebo výtok z nosa

·       Nevoľnosť alebo zvracanie

·       Hnačka

Veľký prehľad príznakov nákazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Núdzové príznaky covidu-19

CDC informuje aj o núdzových varovných signáloch, pri ktorých by ste mali okamžite vyhľadať lekársku pomoc:

·       Problémy s dýchaním

·       Pretrvávajúca bolesť alebo tlak na hrudníku

·       Zmätenosť

·       Neschopnosť prebudiť sa alebo zostať bdelý

·       Modrasté pery alebo líca

Veľký prehľad príznakov nákazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Menej časté príznaky nákazy

Existujú aj iné, menej časté príznaky, ktoré uvádzali infikovaní pacienti. Išlo napríklad o kožné problémy. "Tieto vyrážky môžu byť rôzne. Niektoré vyzerajú ako drobné červené bodky, zatiaľ čo iné sa javia ako väčšie ploché alebo vyvýšené lézie. Môžu mať aj vzhľad podobný žihľavke alebo vyzerajú ako omrznuté prsty na nohách, z čoho vznikol aj názov covidové prsty," uvádzajú odborníci v článku zverejnenom na Live Science. Nie je jasné, či sú tieto kožné problémy priamo spôsobené SARS-CoV-2, alebo súvisia s inými faktormi, akými je napríklad preťažený imunitný systém u infikovaných, alebo ide o vplyv životného štýlu spojený s domácim prostredím. Štúdia zverejnená v časopise British Journal of Dermatology naznačila, že covid prsty môžu byť čiastočne zapríčinené proteínmi, ktoré sú známe ako interferóny typu 1. Tieto zložky aktivizujú gény bojujúce proti patogénom v imunitných bunkách a útočia na tkanivá vlastného tela.

Koronavírusová infekcia môže byť zároveň aj príčinou neurologických príznakov. Okrem straty čuchu a chuti môže vírus podľa Lekárskej fakulty v Bostone Harvard Medical School spôsobiť svalovú slabosť, mravčenie alebo necitlivosť v rukách a nohách, závraty, zmätenosť, delírium, záchvaty a mŕtvicu. 

Veľký prehľad príznakov nákazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa príznaky covidu vyvíjajú

Infikovaná osoba môže mať mierne príznaky asi týždeň, kým sa všetko rýchlo nezhorší. "Ak sa vaše príznaky rýchlo zhoršia počas krátkeho časového obdobia, určite to oznámte lekárovi," odporúčajú experti z Harvardovej univerzity. Vo vážnejších prípadoch môžu dostať pacienti zápal pľúc, v dôsledku čoho sa začnú napĺňať hnisom alebo tekutinou, čo vedie k zhoršenej dýchavičnosti a bolestivému kašľu. U niektorých ľudí môže vírus vyvolať aj cytokínovú búrku alebo nadmernú reakciu imunitného systému, ktorá spôsobí vážne poškodenie organizmu. 

Príznaky COVID-19 u detí

Riziko závažného priebehu ochorenia stúpa s vekom, no nezriedka sa objaví aj u mladých ľudí. Dojčatá mladšie ako jeden rok a deti s ochoreniami, ako je astma, chronické ochorenia pľúc, cukrovka, srdcové ochorenia a obezita, môžu byť vystavené zvýšenému riziku závažného priebehu. Potenciálne závažný, i keď menej častý stav spojený s covidom u detí je multisystémový zápalový syndróm (MIS-C). Deti infikované SARS CoV-2 trpia podľa CDC najčastejšie horúčkou a kašľom, ale môže sa u nich objaviť aj zimnica, upchatý nos, nádcha, strata chuti alebo čuchu, bolesť hrdla, dýchavičnosť, hnačka, nevoľnosť, zvracanie, bolesti žalúdka, únava, bolesť hlavy, svalov a celého tela, nechutenstvo alebo odmietanie stravy najmä u dojčiat. Rodičia by mali venovať zvláštnu pozornosť príznakom, akými sú teplota 38 stupňov Celzia a/alebo viac, bolesť hrdla, kašeľ, ktorý spôsobuje ťažkosti s dýchaním, hnačka, zvracanie alebo bolesť žalúdka a nástup silnej bolesti hlavy, najmä ak je sprevádzaná horúčkou. Ak dieťa vykazuje akékoľvek núdzové príznaky (rovnaké ako tie, ktoré sú uvedené pre dospelých), je treba okamžite vyhľadať lekársku starostlivosť. 

Veľký prehľad príznakov nákazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo znamená MISC u detí?

S novým koronavírusom sa spája aj multisystémový zápalový syndróm u detí (MIS-C). Označuje stav, pri ktorom sa zapália časti tela ako srdce, pľúca, obličky, mozog, pokožka, oči alebo gastrointestinálne orgány. Zatiaľ nie je známe, čo tento syndróm spôsobuje, ale podľa CDC sa často prejavil u detí, ktoré prekonali covid alebo sa nachádzali v blízkosti infikovaných osôb. Niekoľko takýchto prípadov bolo zaznamenaných aj u dospelých, vtedy je syndróm označovaný ako MIS-A. Po prvý raz bol MIS-C spozorovaný v apríli 2020 v Spojenom kráľovstve, keď si lekári začali všímať čoraz väčší počet detí, ktoré mali vážne problémy pripomínajúce Kawasakiho chorobu. Ide o zriedkavé detské ochorenie spôsobené zápalom krvných ciev, ktoré môže spôsobiť poškodenie srdca. Niektoré príznaky boli zároveň zhodné so syndrómom toxického šoku, život ohrozujúcej choroby spôsobenej toxínmi, ktoré uvoľňujú do tela určité baktérie. Odvtedy boli nahlásené tisíce prípadov v USA a na celom svete. Príznaky MISC zahŕňajú: 

·       Bolesť brucha

·       Krvavé oči

·       Hnačka

·       Závraty alebo točenie hlavy (príznaky nízkeho krvného tlaku)

·       Kožné vyrážky

·       Zvracanie

Veľký prehľad príznakov nákazy
Zobraziť galériu (7)

Nejde o mierne príznaky, takže by si ich rodičia mali všimnúť. Napríklad bolesť brucha nie je iba bežné pobolievanie, ale je dostatočné na to, aby sa rodič obával. Vyrážky majú tendenciu sčervenieť, pokrývajú veľkú oblasť a zvyčajne sa objavujú na rukách, predlaktiach a hrudníku. Keď ich stlačíte, tak zbelejú. Liečba zahŕňa starostlivosť na zmiernenie symptómov vrátane steroidov na zápal a liekov na zníženie horúčky. Deťom môže byť na protizápalovú liečbu podaný intravenózny immunoglobulin (IVIG). 

Symptómy omikronu a iných variantov

Variant omikron sa objavil koncom roka 2021 a rýchlo sa rozšíril po celom svete, čím prekonal predchádzajúcu deltu. Pľúca napáda menej ako iné verzie SARS CoV-2. Táto skutočnosť v kombinácii s očkovaním znamená, že infekcie spôsobené omikronom majú zvyčajne miernejší priebeh a príznaky sú podobné ako pri predchádzajúcich variantoch. Omikron útočí najmä na horné dýchacie cesty a prejavuje sa ako prechladnutie alebo infekcia dutín. Vzhľadom na to, že vírus sa replikuje oveľa rýchlejšie v prieduškách alebo dýchacích cestách, ktoré prenášajú vzduch z priedušnice do pľúc, môže byť nástup symptómov rýchlejší. Vo všeobecnosti sa po nástupe omikronu odporúčania v oblasti verejného zdravia nezmenili; COVID-19 sa môže prejaviť od mierneho prechladnutia až po vážnu infekciu dýchacích ciest, akýkoľvek respiračný symptóm signalizuje potrebu testu. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Prielomová infekcia

Covidové vakcíny síce z veľkej časti chránia pred SARS-CoV-2, ale nie sú účinné na sto percent. Plne zaočkovaní ľudia sa tak môžu aj naďalej nakaziť koronavírusom, pričom tento jav je známy ako prielomová infekcia. U takýchto osôb je ale podľa odborníkov oveľa menej pravdepodobné, že budú mať pri prekonávaní covidu vážne problémy v porovnaní s tými, ktorí nie sú zaočkovaní. Najmä variant omikron sa vyhýba protilátkam, ktoré sú získané očkovaním alebo prekonanou infekciou, čo vedie k zvýšenej miere prielomových ochorení v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Prípady prielomovej infekcie spôsobenej omikronom pripomínajú prechladnutie alebo chrípku. Sprevádzajú ju kašeľ, nádcha, upchatie nosa, únava, bolesť hrdla a hlavy. Prielomové infekcie majú zväčša závažnejší priebeh u starších a imunokompromitovaných osôb.

Viac o téme: PríznakyKoronavírusCOVID-19OmikronPrielomová infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu