Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zmutovaná hrozba: Šokujúca FOTO ukazuje, prečo sú vedci tak veľmi znepokojení variantom omikron

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium)

LONDÝN - Tieto šokujúce ilustrácie ukazujú, ako drasticky zmutovaný je omikron, nový variant koronavírusu. Odhaľujú obrovské množstvo zmien v genetickom zložení vírusu. Vedci varovali, že omikron má najviac mutácií, aké kedy videli. Najznepokojivejšia je účinnosť súčasných vakcín.

Ilustrácie od spoločnosti COVID-19 Genomics UK Consortium (COG-UK) odhaľujú obrovské množstvo zmien v genetickom zložení omikronu. Vedci upozornili, že tento variant má najviac mutácií, aké kedy videli. Mutácie sú zmeny vo víruse, ktoré môžu, ale nemusia, poskytnúť vírusu ďalšie schopnosti, napríklad rýchlejšie sa šíriť. Najznepokojivejšie je to, že môže oslabovať účinnosť súčasných covidových vakcín, čo vedci s istotou nebudú vedieť potvrdiť pravdepodobne ešte niekoľko týždňov. Napriek tomu sa ale obávajú, že v najlepšom prípade by nový variant mohol znížiť účinnosť vakcín o 40 percent na základe porovnania s variantom beta.

Obávaný variant

Ilustrácie dokazujú, že omikron má niekoľkonásobne viac mutácií ako delta, beta, alfa a gamma. Všetky sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) označené ako "Variants of Concern" (VOC), čiže "obávané varianty", pretože sa môžu rýchlejšie šíriť, zvyšovať závažnosť ochorenia alebo uniknúť imunite. Mnohé z mutácií omikronu sa krížia s tými, ktoré boli predtým pozorované v predchádzajúcich nebezpečných kmeňoch. Niektoré sú však nové. Z približne 50 mutácií je 32 v spike proteíne. Tie s najväčšou pravdepodobnosťou zmenia spôsob, akým vírus ovplyvňuje protilátky imunitného systému a ako vstupuje do ľudských buniek. Spike proteín je dôležitou súčasťou vírusu, ktorý mu umožňuje zachytiť sa na bunkách. Ak sa drasticky líši, protilátky v súčasných vakcinách nemusia rozpoznať omikron. 

Zmutovaná hrozba: Šokujúca FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Niečo sa pokazilo

"Bola som celkom šokovaná tým, čo som videla. Pýtala som sa, či sa v tomto procese niečo pokazilo," povedala Raquel Vianaová, vedúca vedy v jednom z najväčších súkromných testovacích laboratórií v Južnej Afrike na margo nového variantu. Medzi mutácie v novom variante patria P681H a N679K, o ktorých profesor výpočtovej biológie Francois Balloux z University College London povedal, že ide o výnimočne vzácnu kombináciu. Omikron tiež nesie mutácie K417N a E484A, ktoré sú rovnaké ako tie vo variante beta, a oslabujú účinnosť vakcín. "Určite by som očakával, že omikron bude slabo rozpoznateľný neutralizačnými protilátkami v porovnaní s alfou alebo deltou," uviedol Balloux. Zatiaľ však neexistuje jasný dôkaz o tom, ako presne omikron ovplyvní priebeh pandémie. 

Ponurá predpoveď riaditeľa Moderny o omikrone: Zľakli sa dokonca aj investori, prognóza otriasla trhmi

Napriek vysokému stupňu neistoty odborníci odkazujú ľuďom, aby nepodliehali panike. Ak sa účinnosť vakcíny zníži, čo je pravdepodobné, najúčinnejšia bude pravdepodobne prevencia infekcie. Posilňovacia dávka preto podľa zdravotníkov ešte nikdy nebola taká dôležitá ako práve teraz. WHO uviedla, že vakcíny sú stále najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred koronavírusom, odhliadnuc od variantov.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu