Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodičov pobúrilo rozhodnutie školského úradu o ich dcére, ktorá je alergická na arašidy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HANNOVER - Súd v nemeckom Hannoveri sa v utorok zastal školáčky, ktorá trpí silnou alergiou na arašidy. Napriek pôvodnému nariadeniu školského úradu rozhodol, že dievča má právo chodiť do školy, ktorá vytvorila podmienky pre alergikov a zaručuje prostredie bez búrskych orieškov. Na svojich internetových stránkach o tom informuje Der Spiegel.

Rodičia šesťročného dievčaťa upozorňovali na to, že nemôže chodiť do žiadnej školy vo svojej spádovej oblasti, pretože žiadna z nich mu nedokáže zaručiť prostredie bez arašidov. Už kontakt s malým množstvom plodov podzemnice olejnej u dievčiny môže vyvolať závažnú alergickú reakciu, končiacu v krajnom prípade aj smrťou. Príslušný školský úrad jej ale zakázal chodiť do školy mimo spádovej oblasti, pričom poukazoval na to, že alergické reakcie nie sú u školákov ničím výnimočným a že všetci učitelia majú za sebou školenia z prvej pomoci. 

Štátna veterinárna a potravinová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Navštevovať spádovú školu namiesto vybranej školy predstavuje pre žalujúcich neprijateľnú záťaž," upozornil súd. Okrem toho, že vybraná škola dokáže alergikom zaručiť prostredie bez arašidov, je jej personál vyškolený, ako postupovať v prípade alergických reakcií. Má tiež certifikát združenia pre ľudí trpiacich vážnou alergiou na orechy.

Viac o téme: AlergiaŠkoláčkaArašidyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu