Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na dne najväčšieho jazera v Alpách spočíva už desiatky rokov obrovská hrozba

Jazero Ženeva Zobraziť galériu (3)
Jazero Ženeva (Zdroj: Getty Images)

BERN - Priezračná, tyrkysová voda Ženevského jazera sa zdá byť pokojná, ale hlboko pod hladinou číhajú hromady munície, bômb, zásobníkov a možno aj chemických zbraní, ktoré na dne skončili pred desiatkami rokov.

Odborníci si dlho mysleli, že v najväčšo alpskom jazere bezpečne odpočívajú chránené vrstvami sedimentu, v poslednom čase ale mnohí z nich začali vyjadrovať obavy ohľadom možných ekologických škôd a rizík pre obyvateľov. Znovu sa preto rieši, či by nebolo lepšie zbrane z jazera vyloviť. "Domnievame sa, že tam dole sú bomby, delostrelecké granáty a munícia do strelných zbraní," hovorí hlavný geológ ženevského kantónu Jacques Martelain. Niektorí ale majú strach, že na dne môžu  byť i nebezpečné fosgénové bomby. Vôbec prvýkrát sa preto švajčiarske úrady chystajú poctivo zmapovať, aký druh munície, kde a v akom množstvo leží a či by sa mala odstrániť. 

Na dne najväčšieho jazera
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Švajčiarsko je síce neutrálny štát, ktorý nebojoval ani v jednej zo svetových vojen, ale jeho neutralita je vykúpená zásobami zbraní. Od konca prvej svetovej vojny až do 60. rokov minulého storočia často vyslúžilá munícia a výzbroj končili v jazerách po celej krajine. Odhaduje sa, že za desiatky rokov skončilo v Luzernskom, Thunskom a Brienzskom jazere asi 8000 tn munície. Úrady napriek tomu dospeli k záveru, že je bezpečnejšie ju nechať pod vodou, pretože väčšinou leží pod silnými vrstvami usadenín vo veľkých hĺbkach. 

Na dne najväčšieho jazera
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Valentin Flauraud)

V prípade Ženevského jazera je ale situácia trochu iná, lebo túto vodnú plochu využívala zbrojovka Hispano-Suiza ako skládku nadbytočnej munície až do 60. rokov 20. storočia. Na dne skončilo asi 50 až 1000 ton munície. To sa má teraz zmeniť, pretože experti budú dno mapovať pomocou sonarov, a to najmä v plytších častiach jazera. Ženevské jazero je dlhé 73 kilometrov, v najširšom mieste široké 14 kilometrov a maximálna hĺbka dosahuje 310 metrov. Ženeva berie z jazera 80 percent pitnej vody. Miestna radnica sa dlho domnievala, že munícia leží hlavne v hlbších častiach a je pokrytá usadeninami, ktoré ju chránia. V roku 2019 ale francúzska ekologická organizácia Odysseus 3.1 objavila nevybuchnutú muníciu v hĺbke 50 metrov, navyše nezakrytú sedimentami. 

Mimoriadny objav v Grónsku hlboko pod ľadom: Vedci ešte nič podobné nezaznamenali

Podľa bývalej poslankyne regionálneho parlamentu a potápačky Salimy Moyardovej zbrane na dne lákajú amatérskych potápačov, čo môže byť riskantné. "Môžu sa objaviť jedinci, ktorí budú muníciu hľadať a potom si korisť vystavia nad krbom. To by bola vážna vec - pre nich samých, pre ich susedov i pre životné prostredie," vyhlásila Moyardová. 

Viac o téme: JazeroZbraneMuníciaŽeneva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu