Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pijete viac ako toľkoto šálok kávy denne? Pozor, vystavujete sa obrovskému riziku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ADELAIDE - Hoci si väčšina ľudí myslí, že konzumácia kávy vedie k zvýšenej aktivite mozgu, podľa najnovších zistení vedcov je to presne naopak. A to v prípade, že pijete viac ako šesť šálok tohto lahodného moku denne. Tak ako pri všetkom, aj pri káve teda platí, že ju treba konzumovať s mierou.

Pitie kávy patrí u mnohých ľudí k rutine, bez ktorej si nevedia predstaviť svoj deň. Jej veľké množstvo ale ľuďom podľa všetkého škodí. Veci z Univerzity Južnej Austrálie totiž zistili, že kofeín súvisí s menším objemom mozgu a väčším rizikom demencie. V rámci svojej štúdie skúmali 17 702 účastníkov vo veku 37 až 73 rokov a sledovali, ako káva ovplyvňuje ich mozgy. Zistili, že u tých, ktorí pili viac ako šesť šálok kávy denne, bolo až o 53 percent vyššie riziko demencie. 

Pijete viac ako toľkoto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Vzhľadom na to, že sa jej ale skonzumuje viac ako deväť miliárd kilogramov ročne, je dôležité porozumieť potenciálnym zdravotným rizikám," uviedla vedúca autorka výskumu Kitty Phamová s tým, že ide o najväčšiu štúdiu zaoberajúcu sa súvislosťou medzi pitím kávy, objemom mozgu, rizikom demencie a mŕtvice. "Berúc do úvahy všetky premenné, zistili sme, že veľká konzumácia kávy silno súvisela so znížením objemu mozgu," dodala Phamová. 

Pijete KÁVU týmto spôsobom? Pozor! Zvyšujete tým riziko vzniku rakoviny

Pár šálok kávy denne by teda malo byť v poriadku a zdraviu neškodné. "Typická denná konzumácia kávy sa pohybuje medzi jednou a dvomi šálkami. Samozrejme, veľkosť šálok sa môže líšiť, ale vo všeobecnosti môžeme povedať, že pár šálok denne je v poriadku," vysvetlila profesorka Elina Hyppönenová zo skupiny pre výživovú a genetickú epidemiológiu z Univerzity Južnej Austrálie. 

Viac o téme: KávaPitie kávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu