Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto je druhá najhoršia vírusová epidémia od roku 1900: Vlani na Slovensku pribudlo alarmujúce množstvo prípadov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Pred štyridsiatimi rokmi, 5. júna 1981, bolo prvýkrát opísané ochorenie AIDS, ktoré vyvoláva vírus HIV. Pri tejto príležitosti prinášame základné údaje o tejto pliage, ktorej sa na začiatku hovorilo "zápal pľúc homosexuálov". Minulý rok bolo zaznamenaných na Slovensku až nečakane veľa nových prípadov.

AIDS je skratka anglického termínu Acquired Immune Deficiency Syndrome, čiže syndróm získaného zlyhania imunity. Ide o príznaky, ktoré vedú k zníženiu a následnej úplnej strate obranyschopnosti organizmu, čím sa stáva náchylným k množstvu ďalších infekčných ochorení. Pôvodcom je vírus HIV (vírus ľudskej imunodeficiencie), ktorý v tele napáda určitú skupinu bielych krviniek (T-lymfocyty). V nich sa množí a následne ich zabíja, čím znižuje zmienenú obranyschopnosť. To vedie k zlyhaniu imunity a rozvoju ochorenia AIDS. 

Ministerstvo varuje: Od začiatku roka do konca októbra u nás pribudli desiatky prípadov HIV

Na ochorenie, na ktoré ani po štyridsiatich rokoch od prvého opisu neexistuje žiadna vakcína, doteraz podľa odhadov zomrelo viac ako 33 miliónov ľudí, čo z AIDS robí druhú najhoršiu vírusovú nákazu po španielskej chrípke od začiatku 20. storočia. Pandémia španielskej chrípky si v rokoch 1918 až 1920 vyžiadala 40 až 50 milónov mŕtvych. Vďaka novým liekom sa ale úmrtnosť na AIDS v posledných rokoch výrazne znižuje. Vrcholom bolo 3,1 milióna obetí v rokoch 2002 až 2004, v roku 2019 zomrelo naň zhruba 690 000 ľudí. Súčasná lekárska veda nedokáže AIDS vyliečiť, dokáže ale oddialiť jeho prepuknutie a spomaliť priebeh či prenos na ďalších ľudí. Podľa odhadov je teraz možnosť dožitia bez liečenia jedenásť rokov, s liečbou sa blíži normálnemu veku dožitia. 

Toto je druhá najhoršia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Najväčšie riziko prenosu u sexuálnych pracovníkov

Známe sú tri základné spôsoby prenosu HIV: prenos krvnou cestou, nechráneným pohlavným stykom a z matky na plod. V prvom prípade sa môže vírus preniesť pri krvnej transfúzii, kedy je postihnutému "darovaná" infikovaná krv, druhým variantom je použitie infikovaných injekčných striekačiek napríklad pri užívaní drog. Nechránený sexuálny styk je ďalšou možnosťou, a to ako koitálnou, análnou či orálnou formou. Najvyššie riziko je pri análnom styku, dostatočnú ochranu, i keď nie stopercentnú, poskytuje kondóm. K prenosu HIV z matky na plod môže dôjsť kedykoľvek počas tehotenstva, pôrodu alebo následnej starostlivosti (dojčenie). Súčasná medicína je schopná znížiť riziko tohto druhu prenosu. Vírus sa neprenáša napríklad pri bežnom spoločenskom styku, napríklad pri podaní ruky, ani objímaním či pri uhryznutí hmyzom. Podľa odborníkov je riziko nákazy 26-krát väčšie u mužov, ktorí majú styk s mužmi, 29-krát väčšie u ľudí užívajúcich drogy a 30-krát väčšie u sexuálnych pracovníkov. 

Toto je druhá najhoršia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírus je identifikovateľný len laboratórnym vyšetrením, v prvej fáze ochorenia postihnutý nevykazuje žiadne vonkajšie známky prítomnosti vírusu. Jedinou cestou, ako overiť možnosť prítomnosti vírusu v tele, je tzv. test na AIDS. HIV sa nedá v súčasnosti úplne vyliečiť. Hoci vývoj nových liekov napreduje relatívne rýchlo, základom liečby okrem profylaxie a včasnej liečby infekcie je najmä protivírusová terapia. Jej zámerom je spomalenie šírenia HIV v tele pacienta a maximáne oddialenie zrútenia imunitného systému. 

Dvaja vyliečení pacienti

Podľa vedcov sa doteraz podarilo vyliečiť dvoch pacientov. Prvým bol v rokoch 2009-2009 Američan Timothy Ray Brown, ktorý vlani zomrel na rakovinu. Druhým sa stal minulý rok v marci Adam Castillejo z Londýna (pôvodom Venezuelčan), za ktorého vyliečením podľa lekárov stojí transplantácia kostnej drene, ktorú podstúpil kvôli rakovine. 

Timothy Raym Brown
Zobraziť galériu (4)
Timothy Raym Brown  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Valdes, File)

Ochorenie AIDS polo opísané prvýkrát pred štyrmi desaťročiami, kedy v časopise, ktorý vydávalo Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Atlante, vyšiel 5. júna 1981 článok amerického lekára Michaela Gottlieba s názvom Pneumocystová pneumónia - Los Angeles. V ňom sa prvý raz opisovalo dovtedy neznáme smrteľné ochorenie, ktoré sa prejavovalo vzácnou formou zápalu pľúc u piatich amerických homosexuálov vo veku 29 až 36 rokov. Pacientom sa zrútila imunita, dvaja zo skúmaných mužov už boli v tom čase po smrti. Vedci potom rozbehli výskum choroby a zistili, že sa šíri pohlavnou cestou medzi homosexuálmi. Ochorenie bolo pôvodne pomenované ako "zápal pľúc homosexuálov", následne však boli zistené prenosy medzi heterosexuálmi a prenosy krvnou cestou. Na konci roku 1981 sa už ochoreniu začalo hovoriť AIDS, o dva roky neskôr bol identifikovaný jeho pôvodca - vírus HIV. 

Viac o téme: HIVAIDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu