Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci skúmali šírenie KORONAVÍRUSU v škôlkach: Jasná odpoveď na otázku, ktorá zaujíma všetkých rodičov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Deti v škôlkach nie sú prenášačmi koronavírusu, naopak vychovávatelia sú nákaze vystavení častejšie. Vyplýva to z predbežných výsledkov štúdie univerzity v bavorskom Würzburgu, ktorú vedci predstavili v utorok. Zároveň spustili ďalšiu fázu výskumu, v rámci ktorej chcú zistiť, ako presne sa koronavírus v škôlkách šíri a ako najlepšie s pomocou testov učiteľov a žiakov chrániť.

Štúdia, ktorá sa začala vlani na jeseň a skončila v marci, sa zamerala na materské školy vo Würzburgu. S účasťou súhlasilo 70 percent vychovávateľov a rodičia 60 percent žiakov. Pri pravidelnom testovaní, ktoré sa konalo dvakrát týždenne a do ktorého sa zapojilo približne šesťsto detí, rozbory odhalili len jedno infikované dieťa. To je podľa vedcov dôkazom, že počas druhej vlny pandémie deti zo škôlok nepatrili k zdrojom nákazy. Naopak personál sa s infekciou stretával častejšie. "To ukazuje, že ponuka, aby sa mohli učitelia a vychovávatelia prednostne očkovať, je z preventívneho hľadiska zmysluplná," píše sa v štúdii. 

Vedci skúmali šírenie KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa mikrobiológa Olivera Kurzaia z univerzity vo Würzburgu bolo cieľom zistiť, do akej miery sú škôlky bezpečné. "Deti v škôlkach boli od začiatku dôležitou skupinou. Školáci zvládnu nosiť rúška a rozumejú významu odstupu, menšie deti sa takto správať ešte nedokážu a význam prevencie ešte nechápu," vysvetlil. Jeho kolega Johannes Liese uviedol, že sa snažili odhaliť infekciu čo najskôr, aby sa predišlo jej šíreniu. Základom je preto testovanie, ktoré odhalí i bezpríznakové infekcie. "Ako najprijateľnejšie sa ukázali kloktacie testy. Rodičia ich môžu uskutočňovať doma a my vzorky len zozbierame a odvezieme do laboratória," podotkol Liese. Rodičia mali možnosť vykonávať aj antigénové rýchlotesty, kde vedeli výsledok takmer okamžite. Odber bol z prednej časti nosu, takže deti s ním problém nemali. 

Vedci skúmali šírenie KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Teraz sa začína druhá fáza, ktorá bude trvať tri mesiace. Do jesene chcú vedci mať koncept bezpečných škôlok. Kurzai zdôraznil, že všetky dosiahnuté závery sú len predbežné a že výskum by v takejto ranej fáze vyhodnocovania nezverejnil, hoci záujem o dáta je v súčasnosti obrovský. V začínajúcej ďalšej fáze chcú experti okrem iného zistiť, ako veľká je potreba účasti v testoch, aby prevencia bola efektívna. 

Viac o téme: DetiŠkôlkaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu