Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci prišli s ohromujúcim odhalením: Každé štyridsiate dieťa na svete je...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Na svete sa každý rok narodí viac než 1,6 milióna párov dvojičiek. Dvojčaťom je tak približne každé štyridsiate novorodeniatko, čo je najviac v histórii. Svoju rolu v tom hrá asistovaná reprodukcia a vyšší vek matiek, uvádza štúdia zverejnená v odbornom časopise Human Reproduction.

Na štúdii sa podieľali Gilles Pison a Christiaan Monden z Oxfordskej univerzity a Jeroen Smits z Radboudovej univerzity v Holandsku. Vedci zhromaždili informácie zo 165 štátov týkajúce sa pôrodov dvojčiat v rokoch 2010 až 2015 a porovnali ich so štatistikami z rokov 1980 až 1985. Od 80. rokov sa celosvetová miera pôrodov dvojičiek zvýšila o tretinu, z 9,1 na 12 z každej tisícovky pôrodov. Podiel dvojčiat vo svete rástol za tri desaťročia nerovnomerne. Zatiaľ čo v Ázii stúpol o 32 percent, v Severnej Amerike to bolo o 71 percent a v Afrike sa prakticky nezmenil, píše BBC News. 

Vedci prišli s ohromujúcim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V Afrike a Ázii sa dnes narodí 80 percent všetkých dvojčiat, čo je do značnej miery dané veľkosťou populácie v Ázii a vysokou pôrodnosťou v Afrike. Podľa spoluautora štúdie Mondena pre to ale existuje i ďalšie vysvetlenie. V Afrike je vysoký podiel dvojvaječných dvojičiek, čo pravdepodobne spôsobujú genetické rozdiely medzi africkou populáciou a ostatnými populáciami. Za rozmachom podielu dvojčiat na ostatných kontinentoch podľa výskumu môže najviac asistovaná reprodukcia. V rozvinutých krajinách sa začala používať v 70. rokoch minulého storočia. Najbežnejšími metódami sú in vitro fertilizácia, intracytoplazmatická injekcia spermií, umelé oplodnenie či stimulácia vaječníkov. Všetky tieto metódy zvyšujú pravdepodobnosť mnohopočetného tehotenstva. Väčší počet dvojčiat ale prináša aj mnohé riziká; často sa rodia predčasne, sú menšie, pri pôrode sa vyskytujú komplikácie a úmrtnosť dvojčiat je vyššia než u ostatných detí. V neposlednom rade je pre rodičov náročnejšie starať sao o dve bábätká naraz namiesto jedného. 

Vedci prišli s ohromujúcim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia tiež zistila, že dvojičkám hrozia väčšie riziká v chudobnejších štátoch. Najmä v subsaharskej Afrike mnohé dvojčatá stratia svojho súrodenca už počas prvého roku života. Podľa vedcov už podiel dvojčiat v pôrodoch zrejme nebude viac stúpať, pretože dnešná veda dosiahla taký pokrok, že nie je potrebné oplodňovať niekoľko vajíčok naraz, ako sa to bežne robilo v minulosti. 

Viac o téme: DvojičkyDvojčatáUmelé oplodnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu