Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kanada rieši záhadu s maslom: Ľudia si všimli, že sa s ním pri izbovej teplote deje niečo zvláštne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TORONTO - Kanadskí spotrebitelia začali verejne riešiť záhadu, ktorá sa týka kvality masla v obchodoch. Mnohí si totiž všimli, že v ostatných týždňoch sa malo horšie rozotiera a nemäkne ani pri izbovej teplote. Jedným z možných vysvetlení je to, že chovatelia začali kravám do krmiva pridávať väčšie množstvo palmového tuku, napísal server BBC.

Potravinársku aféru vtipne nazvanú "buttergate" podľa anglického označenia pre maslo ako prví rozvírili na sociálnych sieťach profesionálni kuchári a gastronomickí blogeri. "S naším maslom sa niečo deje a ja zistím čo. Všimli ste si, že pri izbovej teplote nemäkne? Je vodové? Gumové?" napísala na Twiteri začiatkom februára kanadská autorka kuchárok Julie Van Rosendaalová. 

Tá potom prišla aj s prvým vysvetlením. Podľa nej za zmenou kvality masla stojí zmenené zloženie krmív, ktoré začali farmári používať kvôli zvýšeniu produkcie mlieka. V Kanade totiž vlani kvôli dlhej karanténe a ľuďom, ktorí sa počas nej venovali pečeniu, stúpol dopyt po masle o 12 percent.  Doplnky na báze palmového tuku sa pridávajú do krmív už roky, pretože zvyšujú produkciu mlieka a tiež jeho tučnosť. Minulý rok v lete sa ale tieto doplnky začali používať vo väčšej miere. Podľa doterajších zistení môže mať maslo vyrobené z mlieka kráv kŕmených palmovým tukom vyššiu teplotu topenia, čo by vysvetľovalo jeho väčšiu tuhosť. 

Kanada rieši záhadu s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Šéf potravinárskeho laboratória na univerzite Dalhousie Sylvain Charlebois vo svojom komentári napísal, že palmový tuk v krmivách je povolený, ale nie úplne neškodný, najmä s ohľadom na životné prostredie. Prax je preto podľa neho "eticky sporná". Farmári však nesúhlasia; tvrdia, že palmový tuk je spoľahlivým prostriedkom, ako kravám dodať energiu a žiadne škodlivé vplyvy na kvalitu mlieka nie sú známe. 

Viac o téme: MasloMliekoKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu