Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci skúmali prehistorickú horninu na pobreží a náhodou objavili totálnu bombu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Podmorský brloh obrieho červa, ktorý pred 20 miliónmi rokov zo zálohy prepadával morské tvory plávajúce okolo, objavili na Taiwane lovci fosílií. Vedci veria, že dva metre dlhé nory, ktoré sa našli v pravekom morskom sedimente, boli kedysi domovom prehistorického predátora schopného stiahnuť k sebe nič netušiacu korisť, napísal server The Guardian.

Tento tvor mohol byť podobný súčasnému dravému červovi druhu Eunice aphroditois, ktorý číha ukrytý v piesčitom morskom dne a von má vystrčené len tykadlá, ktorými je schopný zacítiť korisť. I keď majú morské červy z kmeňa obrúčkavce mäkké telo, aphroditois má ostré a silné zuby, ktorými dokáže prehrýzť rybu na dve časti. "Po 20 miliónoch rokoch nie je možné povedať, či túto noru vyhĺbil nejaký predok červa Eunice aphroditois alebo iný predátorský červ, ktorý žil a lovil viac-menej rovnakým spôsobom," povedal profesor Ludvig Löwemark, sedimentológ taiwanskej Národnej univerzity. 

Správanie dravých morských červov sa môže značne líšiť, ale objavený brloh naznačuje, že vtedajší tvor bol dosť podobný súčasným červom žijúcim v plytkých vodách, ktorý vyrazí von, chytí rybu a stiahne ju dolu. Zatiaľ čo latinský názov červa ukrýva meno starovekej gréckej bohyne lásky, sexuality, plodnosti a krásy Afrodity, anglicky sa tento červ volá "Bobbit Worm". Tento názov dostal podľa amerických manželov Johna a Loreny Bobbitovcov. V roku 1993 sa dvojica dostala do pozornosti svetových médií, keď manželka po rokoch fyzického a sexuálneho týrania mužovi odrezala penis kuchynským nožom. 

Löwemark a jeho kolegovia objavili fosílny červí brloh počas toho, ako študovali 20 miliónov starú sedimentárnu horninu na severovýchodnom pobreží Taiwanu. Nory boli spevnené slizom, vďaka čomu sú odolnejšie voči erózii horniny, takže niekedy vystupujú zo skalných stien pieskovca. V správe, ktorú zverejnil odborný časopis Scientific Reports, vedci opísali 319 podobných plytkých nor v prehistorickom pieskovci, čo naznačuje, že vtedajšie morské dno bolo týmito červami husto obývané. Vedci dúfali, že by niektorý z brlohov mohol obsahovať aj fosílne pozostatky koristi alebo samotných červov, ale zatiaľ žiadne nenašli. Löwemark dúfa, že jedného dňa bude mať šancu študovať aj žijúce červy Eunice aphroditois. "Sú to pozoruhodné živočíchy. Ale keď ich objavíte, nie je úplne rozumné plávať k nim príliš blízko," dodal. 

Viac o téme: ObjavČervTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu