Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Lekárka odhalila desivú realitu: Covidové pľúca vyzerajú horšie než tie najhoršie pľúca fajčiara!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Northwestern Medicine via AP)

LUBBOCK - Chirurgička z amerického Texasu tvrdí, že pacienti, ktorí prekonali COVID-19, majú takmer vždy zjazvené a zdevastované pľúca. Porovnala ich s pľúcami fajčiarov, ktoré sú oproti tým covidovým v podstatne lepšom stave. Týmto problémom sa nevyhnú ani tí, ktorí zažili bezpríznakový priebeh ochorenia.

"Post-covidové pľúca vyzerajú horšie ako tie fajčiarske alebo akékoľvek iné, aké sme kedy videli," uviedla v príspevku na svojom twitterovom účte úrazová chirurgička v Texas Tech University Brittany Bankhead-Kendallová, ktorá pracuje na jednotke intenzívnej starostlivosti. U pacientov, ktorí prekonali COVID-19, aj naďalej pretrváva dýchavičnosť a kapacita pľúc je značne obmedzená. Podľa jej slov majú všetci obavy najmä z úmrtnosti, ktorá s chorobou súvisí. Podotkla však, že obávať by sa mali aj pacienti, ktorí COVID-19 prekonali.

Kendallová od marca liečila tisíce pacientov a tvrdí, že u tých s typickými príznakmi ochorenia sú pľúca na röntgenových snímkach takmer vždy značne poškodené. U bezpríznakových pacientov ukáže röntgenové vyšetrenie vážne poškodenie v 70 až 80 percentách prípadoch. "Stále existujú ľudia, ktorí hovoria: ‚Som v poriadku. Nemám žiadne problémy.‘ Vy im spravíte röntgen hrudníka a snímka je absolútne zlá," vysvetľuje. 

VIDEO Lekárka odhalila desivú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/KMOV St. Louis)

Pre porovnanie, v pľúcach fajčiara sú biele čiary znázorňujúce zjazvenia a preťaženie pľúc. Pľúca post-covidového pacienta sú však plné bielej farby, a teda hustého zjazvenia. Brittany preto upozornila, že pacienti, ktorí prekonali COVID-19, momentálne možno nepociťujú žiadne zdravotné problémy, no tie sa môže dostaviť neskôr. Zároveň ale tvrdí, že ľudia obvykle nedokážu určiť rozsah vplyvu COVID-19 na organizmus. Rovnako nemôžu vedieť, či sa jazvy na pľúcach úplne zahoja. Preto je najlepšie, ak zostanú v úzkom kontakte so všeobecným lekárom. "Neexistujú dlhodobé dôsledky vakcíny, ktoré by mohli byť také zlé ako dlhodobé dôsledky covidu," dodala na záver. 

Viac o téme: PľúcaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu