Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci varujú pred ďalším dlhodobým následkom COVID-19: Muži, majte sa na pozore!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - Vedci neustále odhaľujú ďalšie a ďalšie dlhodobé následky ochorenia COVID-19. Najnovšie sa ukázalo, že muži, ktorí ho prekonali, môžu trpieť erektilnou dysfunkciou alebo dokonca stratiť chuť na sex. Odborníci preto upozorňujú, že koronavírusovú infekciu preto naozaj nemožno podceňovať.

Najnovšia štúdia, ktorú vykonali kanadskí vedci, ukázala, že existuje spojitosť medzi mužmi, ktorí prekonali COVID-19, a komplikáciami ako napríklad erektilná dysfunkcia. Odborníci poukázali na tri faktory, ktoré môžu viesť k možnému nástupu spomínaných zdravotných komplikácií. 

Ďalší dlhodobý dôsledok ochorenia COVID-19? Po vyliečení sa ľuďom stala táto nepríjemnosť

Cievne účinky

Erektilná funkcia môže predznamenať výskyt srdcového ochorenia, keďže vaskulárny systém a reprodukčný systém sú spojené. Je známe, že COVID-19 môže spôsobiť hyperzápaly v tele, najmä v srdci a okolitých svaloch. Prívod krvi do penisu sa môže upchať alebo zúžiť v dôsledku nového alebo zhoršeného vaskulárneho stavu spôsobeného vírusom.

Psychologický dopad

Sexuálna aktivita úzko súvisí s duševným zdravím. Stres, úzkosť a depresia spôsobené vírusom a pandémiou môžu súvisieť so sexuálnou dysfunkciou a zlou náladou. 

Vedci varujú pred ďalším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Celkové zhoršenie zdravotného stavu

Erektilná dysfunkcia je zvyčajne príznakom základného problému. Muži so zlým zdravotným stavom sú vystavení väčšiemu riziku vzniku tejto dysfunkcie a tiež závažnej reakcie na COVID-19. Keďže koronavírus dokáže vyvolať veľké množstvo iných zdravotných problémov, je všeobecne zlý zdravotný stav znepokojujúci kvôli možnému výskytu erektilnej dysfunkcie ako aj ďalším komplikáciám. "Erektilná dysfunkcia môže byť znakom zlého zdravotného stavu vo všeobecnosti. Obzvlášť u mladých a zdravých ľudí, u ktorých sa náhle vyvinie táto dysfunkcia, a tiež po prekonaní COVID-19, to môže byť známkou toho, že sa deje niečo vážnejšie," vysvetľuje urológ Ryan Berglund z medicínskeho centra Cleveland Clinic. 

Vedci varujú pred ďalším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším dôvodom na vznik obáv je potenciálne poškodenie semenníkov, ktoré môže nastať po infekcii COVID-19. Berglund zdôraznil, že je priskoro presne určiť, či je poškodenie trvalé, dočasné alebo či môže mať vplyv na plodnosť. Dôležitým aspektom, ktorý je potrebné vziať do úvahy, je podľa neho aj vek, pretože je to rizikový faktor pre rozvoj erektilnej dysfunkcie. "Vieme, že existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako by vírus mohol spôsobiť erektilnú dysfunkciu, ale je potrebné vykonať v tejto veci ďalšie výskumy, kým to budeme vedieť naisto," uzavrel špecialista. 

Viac o téme: Erektilná dysfunkciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu