Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nezvyčajné TIPY lekárov, ako sexovať počas pandémie koronavírusu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MASSACHUETTS - S postupným šírením ochorenia Covid-19 prichádzali vlády jednotlivých krajín s obmedzujúcimi opatreniami. Ich nariadenia sa zhodovali vo viacerých oblastiach a najmä v presadzovaní iniciatívy "Stay home". Jednota a zhoda sa však neprejavila v odporúčaniach týkajúcich sa sexuálnych aktivít. Názory odborníkov sa totiž práve v tejto oblasti líšia, a kým časť z nich odporúča zdržanlivosť, iní sú zasa zásadne proti nej. Zaujímavý pohľad na túto problematiku priniesli aj lekári z Massachusetts General Hospital a Harvard Medicine School. 

Obmedzenie sociálneho kontaktu, s ktorým prišli jednotlivé vlády po vypuknutí pandémie, eliminovalo šírenie infekcie. Krajiny, v ktorých boli obmedzujúce opatrenia striktne dodržané, patria po viac ako dvoch mesiacoch k najmenej rizikovým.

Odporúčame: Vedci zisťovali, ako je to s hygienou ľudí po sexe: Najhorší sú títo z vás

Nariadenia vlád sa vyznačovali viacerými spoločnými odporúčaniami týkajúcimi sa najmä hygieny rúk, nosenia rúšok a povinných odstupov. Kompetentní však stratili spoločnú rétoriku, keď sa téma zvrtla na opatrenia týkajúce sa sexu, a to najmä pre partnerov, ktorí žijú oddelene.

Kuriózna situácia nastala najmä vo Veľkej Británii, kde z nariadení prijatých vládou Borisa Johnsona vyplynulo, že do bytových domov majú povolené vstupovať iba ich obyvatelia. V tomto smere prijaté opatrenie jednoznačne nadŕža párom žijúcim v spoločnej domácnosti, ale čo tí ostatní? „Ahoj, zlato, chcem prísť k tebe, ale poruším článok 3b paragraf 4 bod 2 nariadenia o obmedzení,“ uťahujú si Briti na internete.

Nezvyčajné TIPY lekárov, ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Svetlo do tejto problematiky by mohol vniesť článok v Annals of Internal Medicine, v ktorom lekári z Massachusetts General Hospital a Harvard Medicine School poskytujú poradenstvo v časti "Sexuálne zdravie v čase SARS-CoV-2".

Podľa nich môžu mať "informácie o nebezpečenstve sexu nežiadúce psychologické následky, pretože prichádzajú v čase, keď sú ľudia obzvlášť vystresovaní a je ohrozené ich psychické zdravie," uvádzajú autori. „Dlhodobá sexuálna abstinencia je neúčinná vzhľadom k tomu, koľko bolo zdokumentovaných prípadov spojených s jej porušovaním.“

Poukazujú aj na to, že vlády zverejnili málo informácií o súvislostiach medzi pandémiou a sexuálnym zdravím. Podľa nich by mali byť súčasťou odborného poradenstva a mali by zahŕňať praktické pokyny pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Kedy je sex naozaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Pripúšťajú, že riziko prenosu hrozí pri každom sexuálnom kontakte a najbezpečnejšou alternatívou aj naďalej zostáva sexuálna abstinencia. Práve tá predstavuje "nízke riziko infekcie", ale "pre mnohých nie je možné dodržať ju". Vedci odporúčajú aj "sexuálnu aktivitu prostredníctvom digitálnych platforiem", čiže sex cez telefón alebo video.  

Upozorňujú však aj na to, že všetci by mali byť informovaní o rizikách používania týchto technológií a nebezpečenstvách využívania online priestoru. Mimochodom, od začiatku pandémie vzrástol záujem práve o túto oblasť.

Lekári ďalej pripomenuli, že obavy sú zbytočné pre všetkých, ktorí majú dlhodobo jedného partnera. Riziko spojené so sexuálnou aktivitou počas pandémie totiž úmerne narastá s predĺžením vzdialenosti od stáleho partnera či partnerky. „Eliminácia rizika spočíva v minimalizovaní počtu sexuálnych partnerov a vyhýbaniu sa sexuálnym partnerom so symptómami SARS-CoV-2. Ďalej sa treba vyhýbať bozkávaniu a sexuálnemu správaniu, ktoré je spojené s rizikom fekálno-orálneho prenosu vrátane tých, ktoré zahŕňajú kontakt so spermiami a močom. Používajte rúška, sprchujte sa pred a po pohlavnom styku a čistite priestor mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom,“ odporúčajú lekári.

Viac o téme: SexBezpečnosťCovid-19PrenosKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu