Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vedcov šokoval záhadný živočích: Jeho obvod meral takmer 50 metrov!

(Zdroj: Twitter/Schmidt Ocean)

PALO ALTO - Vedci z kalifornského inštitútu Schmidt Ocean Institute skúmajú koralové pobrežie Ningaloo na západe Austrálie. Pred pár dňami ich šokoval pohľad na obrovské bizarné stvorenie vznášajúce sa na hladine. Biológovia ho dokázali takmer okamžite identifikovať.

Počas svojej expedície narazili bádatelia na nezvyčajný úkaz vznášajúci sa na hladine oceánu. "Všetci sme sa na to išli pozrieť. Vyzeralo to ako jeden živočích, ale v skutočnosti ide o tisíce jedincov, ktorí tvoria jednu kolóniu," vysvetlila členka výpravy, biologička Nerida Wilsonová zo Západoaustrálskeho múzea. 

Tou entitou bol morský rúrovník apolemia z rodu sifonofórov. Odborníci uviedli, že spájanie sifonofór nie je neobvyklé, ale v tomto prípade údajne išlo o skutočne gigantickú kolóniu. Iba jej obvodový kruh dosahoval dĺžku približne 47 metrov. 

VIDEO záhadného živočícha zmiatlo internet: Nemáte šancu uhádnuť, čo to je!

Jednotlivé časti týchto koloniálnych morských živočíchov zastávajú rôzne funkcie. Niektoré majú bodavé chápadlá, ktorými zaobstarávajú potravu, iné sa zameriavajú na pohyb a reprodukciu. Spájajú sa, aby pracovali ako jednotlivé orgány jedného organizmu a sú prepojené vetvou, cez ktorú prechádzajú výživové a nervové signály. Výskumníci predpokladajú, že obrí živočích vo videu práve zháňal potravu.

Viac o téme: MoreAustráliaZáhadný živočích
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu