Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Vedcov totálne ohromil objav na dne starého kameňolomu: Prepíše históriu Zeme

Koreňový systém archaeopteris Zobraziť galériu (3)
Koreňový systém archaeopteris (Zdroj: profimedia.sk)

CAIRO - V štáte New York boli objavené dôkazy o najstaršom lese na svete. Jeho existencia sa datuje do obdobia približne pred 400 miliónmi rokov. Objav potvrdil tím britských a amerických vedcov, ktorí podľa doposiaľ zistených údajov predpokladajú, že išlo o rozsiahlu sieť stromov s bujarou vegetáciou, ktorá bola zničená povodňami.

Vedci sa v najnovšom čísle časopisu Current Biology pochválili, že v niekdajšom kameňolome na pieskovec neďaleko mesta Cairo v New Yorku objavili najstarší les sveta. Je približne o tri milióny rokov starší ako lesná plocha nachádzajúca sa v tom istom štáte neďaleko mesta Gilboa, ktorá držala v tomto smere prvenstvo doteraz.

Objav otvára nový pohľad na vývoj lesov a vyplýva z neho, že prechod Zeme k nim začal desať miliónov rokov predtým, ako stromy začali rásť zo semien. "Zaoberáme sa prechodom Zeme na zalesnenú planétu," uviedol spoluautor štúdie, doktor Chris Berry z britskej univerzity v Cardiffe. 

VIDEO Vedcov totálne ohromil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Výskumníci zistili, že novoobjavený les bol domovom rozsiahlej siete stromov, ktoré sa rozmnožovali najmä spórami a nie semenami. Išlo o bohatú vegetáciu, ktorú neskôr zaliali povodne. Prekvapením je podľa Berryho aj to, že analýza horskej usadeniny v pásme pohoria Catskill ukázala, že v tejto oblasti rástla fauna so vzájomne sa vylučujúcimi biotopmi.

Les pokrývali dva druhy stromov. Jedným z nich boli primitívne papraďové rastliny známe ako cladoxylopsidy. Ďalší druh tvorili archaeopteris, typické svojimi drevitými kmeňmi a vetvami podobnými listom, ktoré identifikovali pomocou koreňov s rôznym stupňom zvetrania. "Vyzeralo to zrejme ako pomerne otvorený les s malými až stredne veľkými ihličnatými stromami. Dotvorený bol menšími rastlinami. Aby sme skutočne pochopili, ako začali stromy čerpať z atmosféry oxid uhličitý, musíme pochopiť ekológiu a biotopy najstarších lesov, ako aj ich systémy zakorenenia," spresnil Berry. 

VIDEO Vedcov totálne ohromil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Melanie Lekocevic)

Hlavný autor štúdie William Stein z Univerzity v Binghamtone dodal, že  jeho tím plánuje pokračovať v prieskume v tejto oblasti, aby mohol porovnávať doterajšie fakty so zisteniami z iných častí sveta. "Myslím, že na celom svete je mnoho z týchto druhov zachovaných vo fosílnych pôdach. Radi by sme zistili, čo sa s nimi v minulosti dialo všade na svete a nielen v pohorí Catskills."

Viac o téme: New yorkLesObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu