Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mladík sa sprchoval s kontaktnými šošovkami v oku: Krutá nákaza, oslepol!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SHREWSBURY - Dvadsaťdeväťročný Nick Humphreys prišiel napriek dvom operáciam o zrak a čaká na transplantáciu očnej rohovky. Pod jeho vážne zdravotné problémy sa podpísalo používanie kontaktných šošoviek. Zverejnením svojej skúsenosti teraz apeluje na všetkých, ktorí ich používajú, aby požadovali od očných lekárov najmä informácie o možných rizikách spojených s ich nosením.

Nick nosil okuliare už od svojich štyroch rokov. V roku 2013 ich vymenil za kontaktné šošovky. Miluje totiž miluje šport a najmä futbal, pri ktorom mu okuliare prekážali najviac. "Keby som vedel, že kontaktné šošovky ma môžu pripraviť o zrak, nikdy by som si ich nekupoval," spomína. Mladík sa po športovaní vždy osprchoval a šošovky si nechal v očiach. Nikto mu vraj nikdy nepovedal, že by s nimi nemal chodiť do sprchy. Nie je to uvedené ani na obale a neupozornil ho na to ani lekár.

Mladík sa sprchoval s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani v januári sa Humphreysovi na pravom oku vytvorila drobná začervenaná ranka. Neprikladal tomu nijakú dôležitosť a šošoky nosiť neprestal. Keď sa však rana zväčšovala, navštívil nemocnicu Royal Hospital v meste Shrewsbury, kde mu urobili test na infekciu rohovky. Výsledky bohužiaľ vyšli pozitívne; odhalili, že Nick sa nakazil parazitárnym ochorením nazývaným acanthamoeba keratitis, keď sa do rohovky dostane améba a infikuje ju.

Z toho, čo sa o tomto ochorení dočítal, mu bolo jasné, že ho nečaká nič dobré. Tri týždne bral dezinfekčné očné kvapky, ktoré spočiatku zlepšili jeho zrak, ale v marci 2018 zrazu prestal vidieť na pravé oko. Počas ďalšieho vyšetrenia mu lekár odporučil očnú kliniku Midland Eye Center v Birminghame, kde dostal silnejšie kvapky, ktoré si musel aplikovať každú hodinu počas celého dňa, vrátane noci. "Bolo to zničujúce. Bolesť ma úplne pohltila, zrazu som nemohol pracovať, hrať futbal a ani spávať," hovorí. 

Mladík sa sprchoval s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po šiestich mesiacoch pacient podstúpil zosieťovanie očných vlákien rohovky. Ide o zákrok, ktorý sa vykonáva práve pri liečbe keratokonusu. Infekcia v jeho oku sa síce prestala šíriť, ale prišiel o zrak v jednom oku. Minulý rok v septembri absolvoval transplantáciu amniovej membrány na pravej rohovke, ktorá pomohla pri hojení oka. Nickov stav sa postupne zlepšil.

V súčasnosti sa angažuje v charitatívnej organizácii, prostredníctvom ktorej upozorňuje tých, ktorí nosia kontaktné šošovky, aby boli veľmi opatrní. "Je dôležité, aby ľudia vedeli, aká je realita. Prísť o zrak môžete už vtedy, keď sa sprchujete s kontaktnými šošovkami," odkazuje všetkým Angličan, ktorý momentálne čaká na transplantáciu očnej rohovky.  

Viac o téme: ParazitNákazaOslepnutieKontaktné šošovky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu