Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Davida (†7) zabil parazit požierajúci mozog: Jeho rodina varuje, na TOTO dávajte pozor!

David Pruitt Zobraziť galériu (2)
David Pruitt (Zdroj: GoFundMe)

TEHAMA - Dieťa infikované extrémne vzácnou amébou požierajúcou mozog zomrelo v nemocnici. V piatok to potvrdila jeho rodina. Je pravdepodobné, že chlapec sa infikoval pri plávaní v jazere v severnej Kalifornii. Rodina sa k úmrtiu nevyjadrila, chlapcova teta však varuje pred nebezpečnou infekciou.

Experti varujú pred záhadnou chorobou s neznámym pôvodom: Netušia, ako sa ňou ľudia nakazili

Sedemročný David Pruitt z okresu Tehama zomrel na primárnu amébovú meningoencefalitídu alebo PAM 7. augusta, uviedla jeho teta Crystal Hayleyová. Chlapca 30. júla previezli na pohotovosť a potom ho letecky previezli do zdravotného strediska UC Davis, kde mu poskytovali životnú podporu s vážnym opuchom mozgu, uviedla Hayleyová na stránke zameranej na finančné zbierky, ktorú pre rodinu vytvorila, aby získala finančné prostriedky na jeho starostlivosť a pohreb.

Infekcia je extrémne zriedkavá a od roku 1971 bolo v Kalifornii hlásených iba 10 prípadov, uviedla v tlačovej správe zo 4. augusta agentúra Tehama County Health Services Agency. Hovorilo sa, že chlapec bol pravdepodobne infikovaný v jazere v Tehama County. Doposiaľ však nie je známe, či sa chlapec skutočne nakazil v tomto jazere. Jeho rodičia odmietli žiadosť o rozhovor od agentúry Associated Press. Hayleyová však uviedla, že „chcú, aby si ľudia boli vedomí tejto améby a prejavov choroby“.

Davida (†7) zabil parazit
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Parazit, nazývaný Naegleria fowleri, podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zvyčajne nakazí ľudí, keď im kontaminovaná voda vstúpi do tela nosom. Infekcia sa bežne vyskytuje, keď sa ľudia kúpu alebo potápajú v teplých sladkovodných miestach, ako sú jazerá a rieky. V zriedkavých prípadoch sa ľudia môžu nakaziť, ak sa do nosa dostane teplá voda z bazéna, ktorý nebol dostatočne ošetrený chlórom, uvádza CDC na svojej stránke o infekcii.

„Akonáhle améba vstúpi do nosa, putuje do mozgu, kde spôsobuje PAM, čo je zvyčajne smrteľné,“ informuje CDC. V prvom štádiu infekcie hlásia pacienti silné bolesti hlavy, horúčku, nevoľnosť a zvracanie. Ako sa infekcia zhoršuje, môžu pacienti pocítiť stuhnutosť v krku a zažívať záchvaty alebo halucinácie.

Viac o téme: JazeroKúpanieAmébaNaegleria fowleriMeningoencefalitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu