Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvavá záhada z púšte vyriešená: Našli v nej štyri zakopané telá, brutálny masaker

Robotník zakopáva plytký hrob, kde boli pozostatky Zobraziť galériu (4)
Robotník zakopáva plytký hrob, kde boli pozostatky (Zdroj: SITA/AP/Ringo H.W. Chiu)

SAN BERNARDINO - Vyšetrovatelia celé roky pátrali po rodine, ktorá v roku 2010 náhle zmizla priamo z vlastného domu V Kalifornii. Po niekoľkých rokoch zistili, že štvorčlennú rodinu zabil muž z južnej Kalifornie a ich telá zakopal v púšti. Súdne konanie je však postavené na nepriamych dôkazoch.

Po procese, ktorý trval viac ako štyri mesiace a do značnej miery závisel na nepriamych dôkazoch, porotcovia v San Bernardino obvinili 62-ročného Charlesa Merritta zo štvornásobnej vraždy. Išlo o rodinu jeho obchodného partnera, Josepha McStaya. Charles ho umlátil na smrť, rovnako aj Josephovu manželku Summer a ich dvoch synov vo veku tri a štyri roky. 

Krvavá záhada z púšte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po McStayovcoch z ich domu v San Diegu zostali len nedojedené misky popcornu. Na dome nebol náznak násilného vniknutia, ich auto bolo údajne zaparkované na parkovisku nákupného centra neďaleko mexických hraníc. Dlhé roky polícia nedokázala určiť, čo sa s rodinou stalo. Niektorí si dokonca mysleli, že dobrovoľne ušli do Mexika, hoci nikto netušil, prečo by to spravili. Ich telá našiel terénny motocyklista v roku 2013, ktorý v púšti objavil pozostatok kostry. Telá boli zakopané v plytkých hroboch. Na mieste sa nachádzalo aj hrdzavé kladivo, ktoré Merritt pravdepodobne použil na usmrtenie svojich obetí rodiny. Charlesa v roku 2014. Podľa jeho slov zabil McStaya preto, lebo mu dlžil peniaze. Spolupracovali spolu vo vodárenskom biznise a podľa Merrittových slov ho Joseph chcel odrezať od vyrábania a predávania fontán. 

Krvavá záhada z púšte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/James Quigg/The Victor Valley Daily Press)

Merritt počas výsluchu po zmiznutí rodiny hovoril o McStayovcoch v minulom čase, čo bolo prvou indíciou pre vyšetrovateľov. Právnik obvineného však tvrdil, že kolegovia boli zároveň aj veľmi dobrými kamarátmi. Podľa jeho vyhlásenia vyšetrovatelia prehliadli ďalšieho možného podozrivého. "Skúšali jeho charakter a nie fakty tohto prípadu," povedal Merrittov obhajca James McGee na súde. 

Krvavá záhada z púšte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/James Quigg/The Victor Valley Daily Press)

Prokurátori priznali, že podrobnosti o vražde doposiaľ nie sú jasné. No zároveň uviedli, že dôkazy z auta McStayovcov, mobilného telefónu a finančných účtov spájajú s vraždami práve Merritta. Podľa ich slov finančné záznamy naznačujú, že sa Merritt snažil vykradnúť účty obchodných bánk tesne predtým aj po tom, čo rodina zmizla.

Viac o téme: VraždaKaliforniaCharles merritt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu