Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vďaka evolúcii sa na Zemi objavil druh, ktorý vyhynul ešte v praveku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/webzinemaker)

ALDABRA - Druh vtáka, ktorý vyhynul pred tisíckami rokov v dôsledku záplavy domovského ostrova, zdanlivo ožil. Britskí vedci z Univerzity v Portsmouthe a pracovníci Prírodovedeckého múzea zistili, že za všetkým stojí evolúcia a úspešná kolonizácia chriašteľa na izolovanom atole v Indickom oceáne.

Druh chriašteľa, ktorý podľa odborníkov vyhynul pred 30 000 rokmi, sa vyskytol v atole zvanom Aldabra v Indickom oceáne. Tento bielo-hrdlý druh vtáka sa kedysi prirodzene vyskytoval na Madagaskare. Najnovšie zistenia však dokazujú, že vďaka evolúcii nevyhynul úplne. Tá totiž spôsobila, že druh v Aldabre sa vyvinul nezávisle od madagaskarského druhu, preto nedokáže lietať.

"Ide o prvý prípad opakovaného vývoja podobných alebo paralelných štruktúr toho istého predka, ale v rôznych obdobiach," vyhlásil hovorca Univerzity v Portsmouthe. Doplnil, že tento druh chriašteľa je kolonizátorom, ktorý z Madagaskaru migroval pri častom náraste populácie. Jedna skupina migrovala do Aldabry, kde nemala prirodzených predátorov ako napríklad vtáka dodo. To je dôvod, prečo stratila schopnosť lietať.

Vyhynutý vták dodo
Zobraziť galériu (2)
Vyhynutý vták dodo  (Zdroj: Getty Images)

"Aldabra zanikla, keď ju zaplavilo more pred vyše 136 000 rokmi a spolu s ňou zanikla aj všetka fauna a flóra," uviedol hovorca. Keď hladina mora klesla, vedci preskúmali fosílie staré asi 100-tisíc rokov. Kosti vtákov spred záplavy porovnali s kosťami chriašteľa vyskytujúcom sa po záplave. Zistili, že krídlová kosť nevykazovala známky schopnosti lietať a členková kosť rovnako značila, že druh chriašteľa po záplave nedokáže lietať. "To znamená, že z jedného madagaskarského druhu sa vyvinuli dva nelietavé druhy chriašteľa s časovým odstupom niekoľko tisíc rokov. Doposiaľ nevieme o žiadnom inom druhu vtáka, ktorý by tento úchvatný fenomén demonštroval tak dobre, ako chriašteľ z atolu Aldabra," dodal spoluautor štúdie David Martill.   

Viac o téme: VtákEvolúciaAldabra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu