Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári v šoku, pacient mal bielu krv: Desivý dôvod, od smrti ho delili len hodiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOLÍN NAD RÝNOM - Katastrofálne výsledky krvných testov mal muž z Kolína nad Rýnom. Na pohotovosť dorazil s bežnými symptómami pripomínajúcimi črevnú virózu. Lenže po tom, ako lekári pri krvnom odbere uvideli, čo mu koluje v žilách, zostali v šoku. Podiel tuku v jeho krvi totiž úplne zmenil jej farbu.

Tridsaťdeväťročný Nemec sa podľa časopisu Annals of Internal Medicine, ktorý o prípade informoval, sťažoval po príchode do univerzitnej nemocnice na bolesť hlavy, nevoľnosť a zvracanie. Neskôr upadol do bezvedomia.

Po odbere jeho krvi ostali lekári poriadne prekvapení. Bola totiž biela. Testy odhalili, že išlo o tuk, ďalšie vyšetrenia preukázali, že obézny pacient trpí hypertriglyceridémiou. Toto ochorenie spúšťa zvýšený podiel hladiny triglyceridov. Mastné kyseliny obsiahnuté v týchto tukoch sú základným zdrojom energie pre fungovanie buniek, lenže v prípade tohto muža bola ich hladina prekročená viac ako stonásobne. Kým prípustná hodnota je 150 mg/dl, on mal v krvi až 18 000 mg/dl. 

Lekári v šoku, pacient
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári sa preto urýchlene rozhodli pre plazmaferézu, čiže pre oddelenie krvnej plazmy od krvných teliesok. Krv muža bola ale natoľko hustá, že upchala prístroj, ktorý sa na tento zákrok bežne používa. Tím na jednotke intenzívnej starostlivosti preto pristúpil k tradičnému púšťaniu žilou, vďaka čomu sa nakoniec podarilo pacienta zachrániť.

Z jeho tela vytiekli dva litre tukom nasiaknutej krvi, ktorú nahradili červenými krvinkami a plazmou darcu. "Hladina triglyceridov v tele tohto pacienta klesla dva dni po zákroku," uviedli lekári vo svojej správe s tým, že síce pri tom použili metódu starú niekoľko storočí, no zato stále veľmi efektívnu. 

Viac o téme: KrvObezita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu