Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zosnulému lekárovi (†89) urobili testy DNA: Odhalili jeho zverské praktiky

Jan Karbaat Zobraziť galériu (3)
Jan Karbaat (Zdroj: profimedia.sk)

AMSTERDAM - Holandský lekár - odborník na asistovanú reprodukciu - použil svoje vlastné spermie namiesto vybraných darcov a stal sa otcom 49 detí. Potvrdili to testy DNA, oznámila organizácia Defence for Children (Ochrana detí). V sobotu o tom informovala spravodajská stanica Sky News.

Jan Karbaat, ktorý zomrel pred dvoma rokmi vo veku 89 rokov, šéfoval v rokoch 1980-2009 svojej vlastnej klinike asistovanej reprodukcie neďaleko Rotterdamu. V tom čase patrila medzi najväčšie spermobanky v Holandsku. Kliniku uzavrel v roku 2009, keď matky a ich deti začali mať podozrenie, že používal vlastné spermie. On sám v rozhovoroch údajne priznal, že splodil asi 60 detí. 

V USA sa mal nájsť chlapec, ktorý zmizol pred ôsmimi rokmi: DNA test odhalil krutú pravdu

Vykonať testy otcovstva nariadil vo februári súd v Rotterdame na základe žaloby, ktorú podali desiatky Karbaatových detí - väčšina z nich dnešní tridsiatnici - a ich rodičia. Súdny proces voči Karbaatovi sa začal krátko predtým, ako zomrel. Karbaat počas svojho života na testy otcovstva nepristúpil, proti tomu bola aj jeho rodina. Podľa holandských médií sa DNA zosnulého lekára podarilo získať z analýzy predmetov, ako z jeho kefky na zuby. Dvadsaťtri ľudí už skôr požiadalo inštitút na zisťovanie otcovstva Fiom, aby urobil testy pomocou DNA od jedného z lekárových oficiálne uznaných detí. Tieto testy vtedy potvrdili Karbaatovo otcovstvo v 19 prípadoch.

Viac o téme: DetiLekárHolandskoDNAJan Karbaat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu