Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Žena zdedila starý písací stôl: V tajnej zásuvke objavila hotový poklad

Tajná zásuvka, kde bola minca Zobraziť galériu (3)
Tajná zásuvka, kde bola minca (Zdroj: profimedia.sk)

ETWALL - Amy Clappová z anglického grófstva Derbyshire zdedila kus nábytku od svojho vzdialeného príbuzného, išlo o písací stôl. V jednej zo zásuviek objavila vzácnu mincu pochádzajúcu zo 14. storočia. Odborník z aukčnej siene uviedol, že 22-karátová minca je skutočne nezvyčajným úkazom hodným tisícov libier.

Tridsaťsedemročnej Amy nedávno odkázal jej vzdialený príbuzný starý písací stôl v gregoriánskom štýle s troma zásuvkami. V jednej z nich našla zlatú mincu starú 650 rokov. Podľa Dona Collinsa zo spoločnosti Hansons Auctioneers je to veľmi vzácny kúsok, vraj nič také nikto nevidel už päťdesiat rokov. 

FOTO Žena zdedila starý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mincu Raymond IV Prince of Orange Franc A Pied z roku 1365 Clappová ponúkla do dražby, ktorá prebehne už tento mesiac. Vyvolávacia cena začne od 1200 až 1800 libier, no aukcia by ju mohla "vyhnať" až na dvojnásobok. 

FOTO Žena zdedila starý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Viem, že písacie stolíky ako tento majú často tajné zásuvky, ktoré sa niekedy nazývajú zásuvky na mince. Vždy ich preto skontrolujem," povedal Edward Rycroft z aukčného domu v meste Etwall. Už na prvý pohľad vedel, že minca od Amy je niečím zvláštna. Výťažok z jej predaja plánuje súčasná majiteľka venovať na charitu.

Viac o téme: MincaPoklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu