Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tento NEKROLÓG si musí prečítať každý: Žena (†30) podľahla závislosti, ktorá hrozí mnohým z nás

Madelyn Linsenmeirová Zobraziť galériu (3)
Madelyn Linsenmeirová (Zdroj: Facebook/Madelyn Linsenmeir)

PITTSBURGH - Nekrológ, ktorý napísala a zverejnila po smrti Madelyn Linsenmeirovej jej sestra, sa šíri internetom rýchlosťou blesku. Nešťastná užívateľka v ňom spomína na sestru, ktorá s obľubou siahala po opioidoch a kopala si tak vlastný hrob. Na začiatku jej závislosti bol však liek dostupný na lekársky predpis, ktorý užívala na tlmenie bolesti.

Madelyn zomrela 7. októbra vo veku tridsať rokov na predávkovanie opioidmi. Jej sestra následne zverejnila nekrológ, v ktorom opisuje život zosnulej blízkej. V mrazivom odkaze upozorňuje všetkých, ktorí pravidelne užívajú analgetiká, aby sa mali na pozore. V opačnom prípade môžu dopadnúť ako jej sestra. 

Tento NEKROLÓG si musí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Madelyn Linsenmeir)

"Nie je možné zachytiť do nekrológu život osoby, ktorej život určovala drogová závislosť. Pre mnohých bola Maddie iba narkomanka. Keď si všimli jej závislosť, prestali ju vnímať ako ľudskú bytosť. Ona bola ale veselá, vrúcna, nebojácna a odolná. Keď ste sa ocitli v jej spoločnosti, chceli ste s ňou zostať. Ak čítate tieto riadky a zároveň si robíte úsudok, snažte sa dozvedieť viac o tejto chorobe, pretože je taká, aká je. Nie je to ani voľba a ani slabosť. Je správne dávať šancu niekomu, kto s ňou zápasí, pretože táto osoba potrebuje a zaslúži si vašu empatiu a podporu. Náš zármutok nad jej stratou je nekonečný," píše sa v ňom. 

Linsenmeireová sa narodila v meste Burlington v americkom štáte Vermont. Značnú časť svojho života prežila na Floride a v Colorade. Od detstva vášnivo milovala spev. Kúzlu opioidov podľahla na vysokej škole, kde začala užívať od bolesti oxycontin, ktorý jej predpísal lekár. Jej závislosť sa prehlbovala po odchode zo školy. V roku 2014 porodila syna Aydena. Zmenila svoj život a stala sa poriadnou matkou. Každé popoludnie a v každom počasí vložila syna do nosiča, dala si ho na chrbát a chodila s ním na prechádzky. Spievala mu viac ako sa s ním rozprávala, svoj život mala vyplnený piesňami. "Po narodení syna sa Maddie snažila viac bojovať so svojou závislosťou. Videli sme na nej, ako to veľmi chce, ale nakoniec ju aj tak opantali drogy a nebola schopná postarať sa o Aydena," stojí ďalej v nekrológu. 

Tento NEKROLÓG si musí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Madelyn Linsenmeir)

Dojímavý odkaz žialiacej sestry vytiahol na svetlo sveta aj smutnú štatistiku. Opioidy ako metadón, oxykodón a vicodin sú vysoko návykové lieky proti bolestiam. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb každý štvrtý človek, ktorý ich dlhodobo užíva na predpis, má problém so závislosťou. 

Viac o téme: ZávislosťDrogyLiek proti bolesti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu