Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Vedci skúmali starobylé zvitky pergamenu a objavili tajný rukopis

Skrytý rukopis na zvitku Zobraziť galériu (2)
Skrytý rukopis na zvitku (Zdroj: Shai Halevi/Israel Antiquities Authority)

JERUZALEM - Izraelskí vedci použili pri rozpoznávaní textu starobylých zvitkov knihy Rukopisy mŕtveho mora novú zobrazovaciu technológiu, vďaka ktorej ho mohli lepšie identifikovať a odhaliť jeho pôvod. O svojich výsledkoch informovali verejnosť na konferencii v Jeruzaleme.

Sofistikovaná zobrazovacia technológia na odhalenie neidentifikovateľných a voľným okom nepozorovateľných odkazov bola pôvodne vyvinutá pre NASA, ale v tomto prípade poslúžila izraelským vedcom pri rozpoznávaní zvitkov Knihy mŕtveho mora. "V rámci projektu sa snažíme zadefinovať pôvod každého zo zvitkov. Naším cieľom je spoznať ich históriu a sprístupniť ju verejnosti," zhodnotilo výskum vedenie Izraelského pamiatkového úradu.

VIDEO Vedci skúmali starobylé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/ILTV ISRAEL DAILY)

Od roku 1946, kedy boli objavené prvé z týchto fragmentov v jaskyniach Kumrán v Judskej púšti, ich bola vyzbieraná už tisícka. Ich autormi je náboženské spoločenstvo Esénov a vo vzácnych náleziskách boli nájdené aj kópie častí hebrejskej biblie. Krehké zvitky pergamenu a papyrusu boli 2000 rokov ponorené v tme a suchu jedenástich jaskýň. Pre vedcov je veľmi zaujímavé identifikovať vtedajšie vysvetľovanie a opisovanie jednotlivých javov a chápanie kresťanstva. Na jednom z nich bol zachytený doteraz neznámy a neidentifikovaný rukopis.

VIDEO Vedci skúmali starobylé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Shai Halevi/Israel Antiquities Authority)

Záhada okolo textov z Biblie odhalená: To, čo sme si o nich doteraz mysleli, nie je pravda

Najnovší zvitok našiel Oren Ableman, ktorý doteraz pracoval s tuctom podobných nálezov. S použitím novej technológie našiel na mnohých z nich stopy atramentu, ktoré neboli viditeľné voľným okom. "V prípade nových fragmentov ide o zvyšky kníh Deuteronómium, Levitikus a Kniha Jubileí," odznelo na konferencii v Jeruzaleme, ktorú zorganizovali vedci z univerzít v Jeruzaleme, vo Viedni a New Yorku spoločne s Izraelským pamiatkovým úradom. Takéto zistenie nie je za posledné obdobie jediným. Začiatkom tohto roka sa tímu z univerzity v Haife podarilo preložiť jednu z posledných dvoch častí Rukopisov Mŕtveho mora.

Viac o téme: IzraelZvitkyRukopis mŕtveho mora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu