Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Cirkev, ktorá má milióny stúpencov, hlása: Ježiš zmenil adresu, narodil sa TU!

Simon Kimbangu káže veriacim Zobraziť galériu (3)
Simon Kimbangu káže veriacim (Zdroj: YouTube)

NKAMBA - Adam a Eva boli čierni a boli stvorení v Nkambe. Pre stúpencov kimbanguizmu to je neodškriepiteľná pravda. Toto mesto ležiace sto kilometrov od Kinshasy je kolískou náboženstva, ktoré sa zrodilo v 20. storočí vo vtedy belgickom Kongu, a ktoré má dnes zhruba 22 miliónov veriacich.

Reverend Mario Swalezi Nlandu vo svojej malej pracovni neďaleko chrámu ležiaceho na vrcholku posvätného pahorka vysvetľuje cudziemu návštevníkovi základy doktríny tohto vyznania. "Ste hľadač a do Nkamby ste neprišli náhodou. Raz si spomeniete na svoj tunajší pobyt a pochopíte," predpovedá. 

Mario Swalezi
Zobraziť galériu (3)
Mario Swalezi  (Zdroj: YouTube)

Univerzálne posolstvo kimbanguizmu hlásal Simon Kimbangu, "osobitný vyslanec Ježiša Krista na Zemi", ktorý krátko pôsobil v roku 1921 a potom strávil tridsať rokov, až do konca života, vo väzení za nabádanie k vzbure. "Kristus 5. apríla o polnoci povedal: "Odteraz sa Nkamba už nebude volať Nkamba, teraz je to Nový Jeruzalem. Také posolstvo odovzdal Ježiš Simonovi Kimbanguovi," hovorí Swalezi. 

Simon Kimbangu
Zobraziť galériu (3)
Simon Kimbangu  (Zdroj: YouTube)

Svätou knihou kimbanguizmu je Biblia, ale tá hrá len druhoradú úlohu; prvoradé je učenie proroka a jeho pokračovateľov, ktorí po ňom na čele cirkvi nasledovali. Ich slová sú sväté, tvrdí reverend. Simon Kimbangu je podľa neho prvým stelesnením Ducha svätého kresťanskej Trojice. Jeho vnuk, Simon Kimbangu Kiangani, ktorý je tiež stelesnením Ducha Svätého, je súčasným duchovným vodcom a zástupcom kimbanguistickej cirkvi. 

V Nkambe sa veriaci zhromažďujú pred mauzóleom Simona Kimbangua a jeho príbuzných a v belozelenom chráme s dvoma zvonicami, ktorý bol postavený v 70. rokoch, a ktorého rozmery sú impozantné - 100 x 50 metrov. Veriaci, rovnako ako návštevníci, sú povinní chodiť po meste bosí alebo v ponožkách. Platí to aj pre duchovného vodcu cirkvi; ten však nechodí po zemi, ale po zelenom koberci, ktorý je pred ním rozkladaný a za ním zase rýchlo zrolovaný. Veriaci sa na neho obracajú na kolenách. 

Simon Kimbangu
Zobraziť galériu (3)
Simon Kimbangu  (Zdroj: YouTube)

Kimbanguizmus prevzal mnohé prvky kresťanstva, ktoré sem priniesli misionári, ale obohatil ich o miestne špecifiká. Na očistu slúži bazén "požehnanej" bahnitej vody pod pahorkom, podobne ako rybník Siloe v Jeruzaleme za čias Ježišových. Voda má povesť ako zázračná. Chrám, mauzóleá, bazénik - Swalezi v tom vidí symboly zvrchovanosti svedčiace o tom, že Ježiš preniesol svoje kráľovstvo z Jeruzalema do Nkamby, že "zmenil adresu". 

V roku 1921 si rýchlo získalo popularitu kázanie Simona Kimbangua, ktoré znamenalo aj emancipáciu čiernych obyvateľov. Avšak belgické koloniálne úrady ich zakazovali a prví kimbanguisti boli prenasledovaní. Ich vyznanie bolo povolené až v roku 1959, rok pred získaním nezávislosti. Dnes tvoria kimbanguisti asi desať percent obyvateľov Konga a náboženstvo sa rozšírilo aj inde v Afrike a dokonca aj v Európe prostredníctvom konžskej diaspóry. Prostredníctvom kimbanguistického rádia Ratelki vyzýva Simon Kimbangu Kiangani svoje ovečky, aby sa prišli podieľať na prácach v Nkambe a prispeli na ne peniazmi. V Nkambe vládne pokoj. Zahraniční novinári sú tu vítaní s otvorenou náručou a vždy s nádejou, že návšteva vyústi v rozšírenie radov veriacich. 

Viac o téme: Afrika Kimbanguizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu