Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Na Morave vypukla vzbura, pri hladových búrkach zahynuli desiatky ľudí

Mŕtvi Česi, ktorých postrieľali rakúski vojaci
Mŕtvi Česi, ktorých postrieľali rakúski vojaci (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Počas prvej svetovej vojny prišlo pred sto rokmi, 25.- 26. apríla 1917, v moravskom Prostějove k hladovým búrkam. Neskúsené vojenské jednotky povolané z Olomouca nezvládli situáciu a začali strieľať do davu. Počas streľby zomrelo 23 ľudí a ďalších zhruba osemdesiat bolo zranených. Na pamiatku udalosti bol po vojne postavený Pomník padlých hrdinov a celé námestie bolo premenované na námestie Padlých hrdinov.

Rozsiahla vlna hladových manifestácií a demonštrácií v Čechách a na Morave v rokoch 1917-1918 vznikla kvôli ťažkej zásobovacej situácii v čase vojny. V priebehu roka 1915 boli zavedené potravinové lístky a prídelový systém na početné druhy tovaru. Kvôli rýchlemu rastu cien stále viac tovaru na trhu chýbalo. Krajne kritická situácia nastala v zime 1916-1917, kedy prišlo k prvým spontánnym prejavom demonštratívneho odporu. Okrem Prostějova sa demonštrovalo aj v Prahe, Brne a Ostrave a na mnohých iných miestach. Aj pri týchto protestoch prišli viacerí ľudia o život alebo sa zranili. 

Na Morave vypukla vzbura,
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Približne 11-tisíc robotníčok a robotníkov z prostějovských odevných firiem sa vzbúrilo kvôli obavám z nedostatku jedla. Demonštráciu však ukončila streľba, vo väzení skončilo vyše sto účastníkov protestu. 

Jeden z najväčších míľnikov v dejinách Československa: Písali o ňom svetové denníky

"Pravými faktormi, ktoré zapríčinili organizovanie demonštrácií, boli fámy o zlej budúcnosti a davová psychóza. Faktom je, že deň pred streľbou vyšli ľudia do ulíc a vytĺkali okná niekoľkých budov, napríklad okresného hajtmanstva a Národného domu. Keď sa ľudia zhromaždili a nasledujúci deň, teda 26. apríla, okresný hajtman Wierer povolal vojenskú posilu z Olomouca. Keď sa ale demonštrácia po výzvach nerozpustila, dal veliteľ Zapletal rozkaz k paľbe," povedal o priebehu udalostí Václav Horák z prostějovského múzea. Podnetom k samotným protestom mal byť údajný plán odobratia poukazov na mestské zásoby potravín. 

Viac o téme: DemonštráciaProstějov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu