Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľný život najväčšieho gangstra: Triasla sa pred ním celá Amerika

Al Capone sa zapísal do dejín ako jeden z najväčších ganstrov Zobraziť galériu (5)
Al Capone sa zapísal do dejín ako jeden z najväčších ganstrov (Zdroj: TASR/AP)

PALM ISLAND - Chicagský gangster Al Capone sa do dejín zapísal ako brutálny zločinec a neľútostný šéf podsvetia. Osudnými sa mu však nestali vraždy, násilie a organizovaný zločin, ale omnoho prozaickejší dôvod - daňové úniky. Capone, ktorý sa vo svojich najlepších rokoch stal aj celebritou a hral si na mecenáša, zomrel pred 70 rokmi, 25. januára 1947.

Syn chudobných prisťahovalcov z talianskeho Neapola sa z predavača cukroviniek vyšvihol až na post kráľa organizovaného zločinu 20. rokov minulého storočia, pred ktorým sa triaslo nielen celé Chicago. Capone sa pasoval za šéfa amerického podsvetia vďaka svojej povestnej krutosti na ceste za ziskom. Nemilosrdnými praktikami naháňal "netvor bez súcitu" veľký strach aj ostrieľanej konkurencii. 

Neuveriteľný život najväčšieho gangstra:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

K obrovskému bohatstvu Caponeovi pomohlo ovládnutie prostitúcie, hazardu a najmä prohibície, ktorá bola zavedená od januára 1919. Jeho gang sa v čase zákazu predaja liehovín v USA zameral na pašovanie a nelegálny obchod s alkoholom. Keď mu najviac prialo, Capone inkasoval až sto miliónov dolárov ročne. Povestná bola i jeho schopnosť podplácania, najmä polície, politikov a právnikov. 

Alphonse, skrátene Al Capone, sa narodil 17. januára 1899 v newyorskom Brooklyne. V škole vydržal len šesť rokov. Prvé skúsenosti nazbieral ešte ako výrastok v brooklynskom "Bim Booms" gangu. Neskôr mu náruč otvoril vtedy najmocnejší newyorský gang Johnyho Torria, ktorý zarábal prevažne na riadenej prostitúcii. Capone sa od počiatku osvedčil pri násilných akciách ako tvrďas, ktorý majstrovsky ovláda ako "ručnú" prácu, tak aj revolver a automatické zbrane. Z pouličných stretov si odniesol povestnú jazvu na ľavom líci, ktorá mu vyniesla prezývku Zjazvený (Scarface). V decembri 1918 sa ako devätnásťročný oženil s o dva roky staršou Mae Coughlinovou, s ktorou splodil syna Alberta (zomrel v roku 2004). 

Zločinecký gang sa čoskoro rozhodol svoj biznis rozšíriť aj do iných amerických miest, a tak Capone presídlil spolu s Torriem do Chicaga. Po zavraždení vtedy najväčšieho chicagského bossa "Veľkého Jima" Colosima v máji 1920 a po Torriovom odchode na odpočinok sa Caponeovi otvorili dvere k trónu podsvetia. Netrvalo dlho a mafián už kraľoval na celom americkom Stredozápade. Nielen chicagské ulice vtedy zažívali množstvo klasických gangsterských scén s mužmi strieľajúcimi na seba zo samopalov počas jazdy v čiernych automobiloch. Najznámejším Caponeovým krvavým podpisom bola asi poprava mužov Moranovho gangu z februára 1929, známa ako Masaker na Deň svätého Valentína. Na zemi v garážach zostalo ležať viac ako sto prázdnych nábojníc a sedem tiel. 

Jedna z Caponeových zbraní - revolver známy ako 38-čka
Zobraziť galériu (5)
Jedna z Caponeových zbraní - revolver známy ako 38-čka  (Zdroj: TASR/AP)

Orgány spravodlivosti sa dlhé roky márne snažili dostať Caponea za mreže. Nemohli ho totiž priamo usvedčiť zo žiadneho ťažkého zločinu. Až s pomocou nastrčeného agenta z ministerstva financií sa podarilo zhromaždiť dôkazy o porušení zákona o dani z príjmu. "Verejný nepriateľ číslo jedna", ktorý sám utĺkol niekoľko ľudí a dal zlikvidovať desiatky ďalších, zamieril v roku 1931 do väzenia na jedenásť rokov za daňový únik. 

V tejto vile na Miami Capone dožil
Zobraziť galériu (5)
V tejto vile na Miami Capone dožil  (Zdroj: SITA/AP)

Hlavná spálňa
Zobraziť galériu (5)
Hlavná spálňa  (Zdroj: SITA/AP)

Kúpeľňa na prízemí
Zobraziť galériu (5)
Kúpeľňa na prízemí  (Zdroj: SITA/AP)

Neústupným bojom s mafiou (a snahou o ukončenie prohibície, ktorá jej nahrával), sa preslávil chicagský starosta českého pôvodu Anton Cermak, počas ktorého éry bol Capone zatknutý. Podľa jednej z verzií stál mafián aj za Cermakovou smrťou; politik zahynul v roku 1933 pri atentáte na prezidenta Franklina Roosevelta. Atentátnik ale mohol v skutočnosti smerovať svoju zbraň na Cermaka, ktorého smrť si z väzenia objednal Capone. Ten sa na slobodu predsa len dostal. V novembri 1939 bol z dôvodu pokročilého štádia syfilisu prepustený z povestného Alcatrazu a hospitalizovaný v nemocnici. Ako osamotená ľudská troska Capone dožil na svojej usadlosti na Floride, kde aj zomrel. 

Viac o téme: MafiaChicagoAl caponeMafiánsky boss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu