Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhadné zvuky z hlbín mora vyhnali všetku zver: Ľudia sú bezradní, skúma ich už aj armáda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Záhadné zvuky, ktoré vyvolali v Kanade pozornosť. Nikto zatiaľ nevie, odkiaľ pochádzajú. No už teraz sa objavilo niekoľko teórií, ktoré hovoria ich o pôvodcoch. Dokonca sa o záhadné zvuky začala zaujímať aj kanadská armáda.

O takomto čase býva v kanadskom teritóriu Nunavut plno zvierat. No dnes to neplatí. Žiadne tam nie sú a miestni lovci netušia, kde sa stala chyba. Záhada má zrejme vysvetlenie v extrémne silnom zvuku, ktorý prichádza z hlbín morského dna. Informovala o tom kanadská televízna stanica CBC. Zvuk by sa dal popísať slovami "píp" či "ping".

Problém nabral také rozmery, že ho začala riešiť už aj kanadská armáda. "Boli sme informovaní o osobitých zvukoch vychádzajúcich z dna úžin Fury a Hecla a Kanadské ozbrojené sily teraz podnikajú patričné ​​kroky, aby aktívne preskúmali situáciu," znie stanovisko armády.

Čo je však ešte záhadnejšie, miestni obyvatelia sa naň sťažujú už mesiace, konkrétne od tohto leta. Cez úžiny Hecla a Fury prechádza každoročne veľké množstvo morských zvierat, ktoré lovia miestni lovci.

"Normálne by tu teraz mali byť migrujúce veľryby grónske, tulene krúžkované a tulene fúzaté, práve v tejto oblasti," uviedol pre CBC jeden z tamojších lovcov z osady Igloolik. "Tento rok v lete tu ale nebolo nič," dodáva.

To, že nejde o výmysel miestnych lovcov, potvrdzujú aj turisti, ktoré sa tadiaľ plavili a zvuk takisto počuli. Čo je za tým? Podľa niektorých by za zvukmi mohla stáť ťažobná spoločnosť Baffinland Iron Mines Corporation. Tá sa však bráni, že žiadne prieskumy v oblasti nevykonávala a žiadny z ich prístrojov také zvuky nevydáva.

Iná teória hovorí o organizácii Greenpeace, ktorá sa extrémne silným zvukom mohla pokúsiť vyplašiť zver, aby ju miestni nemohli loviť. Pre televíziu to povedal jeden z miestnych lovcov. Greenpeace to však odmietla.

Tretia teória hovorí o tom, že za zvukom môžu byť ponorky kanadskej armády. Alebo nielen tie, keďže sa v tomto regióne môže plaviť množstvo amerických či ruských ponoriek. Ruské médiá špekulujú o vzniku programu
Šelf, ten spočíva v rozmiestnení rozsiahlej sieti akustických senzorov v Arktíde. Tie by mali byť nabíjané modernými jadrovými reaktormi ATGU.

Kanadský portál zatiaľ presný zdroj zvukov stále neuviedol.

Viac o téme: ZvukArmádaKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu