Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ranné vstávanie môže byť hotová pohroma: Toto je hodina, kedy by sme mali až začať pracovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Do úradu nikdy pred 10. hodinou. Nútiť zamestnancov, aby chodili príliš skoro do práce, vyvoláva stres a únavu. Treba sa trochu viac vyspať a vstávať v pokoji, píše taliansky denník La Repubblica.

Aj vy máte tento nočný problém? Vedci zistili, čo robiť, aby ste si ho ešte viac nezhoršili!

Početné štúdie sa zaoberajú súvislosťami medzi spánkom, zdravím a produktivitou práce. Vedec Paul Kelley z Oxfordskej univerzity už roky tieto súvislosti študuje. Najbežnejší pracovný čas v podnikoch býva od deväť do 17 hodín. Kelley však namieta, že tento časový harmonogram nie je synchronizovaný s požiadavkami organizmu osôb vo veku do päťdesiatpäť rokov. A to všetko predstavuje hrozbu nielen pre produktivitu práce, ale aj pre náladu a duševné zdravie ľudí.

Kelley túto tému analyzoval už v minulosti. K rizikám, ktoré nemožno podceňovať, patrí priberanie na váhe, pokles imunity, strata pamäti a pozornosti. "Preto by bolo potrebné vykonať veľkú revolúciu a pri organizovaní profesionálnych aktivít rešpektovať biologické hodiny osôb," zdôrazňuje Kelley.

Mnohé výskumy ukázali, že počas puberty dochádza k fyziologickej zmene cirkadiánneho rytmu, keď mladí ľudia začínajú chodiť spať v priemere o dve hodiny neskôr, ako keď boli deťmi. A preto musia spať dlhšie ráno. Niektoré testy ukázali, že deti vo veku desať rokov sa pred pol deviatou ráno málo sústredia, zatiaľ čo šestnásťroční dosahujú najlepšie výsledky po desiatej hodine dopoludnia a vysokoškoláci po 11. hodine. Kelley, ktorý realizoval sériu testov v školách, je presvedčený, že posun školskej výučby na neskôr by zlepšil výkony žiakov o desať percent. V Británii sa na túto tému viedol rozsiahly výskum. A tiež American Academy of Pediatrics (AAP) vo svojich smerniciach vyzvala školy, aby najmä v prípade dospievajúcich upravili začiatok vyučovania.

Ranné vstávanie môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Ide o zásadnú sociálnu otázku. Ak zamestnanci začínajú pracovať pred desiatou hodinou, sú unavení a demotivovaní. V našej spoločnosti je mnoho ľudí, ktorí trpia nedostatkom spánku. Tak je ohrozené ich zdravie. Tiež srdce a pečeň sa tomuto rytmu zle prispôsobujú. To platí aj pre nemocnice a väznice. Ľudia sú budení, aby zjedli raňajky, ktoré v tom čase nechcú. Nedostatok spánku je utrpenie," uvádza Kelley.

Rôzne klinické štúdie spájajú nedostatok spánku s poruchami alebo chorobami, medzi ktoré patrí obezita, kardiovaskulárne choroby a nedostatok kognitívnych schopností. Výskum univerzity v Surrey v Británii, ktorú zverejnil prestížny americký vedecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS), odhalil mechanizmy týchto súvislostí. Pri tomto pokuse muselo 26 dobrovoľníkov po celý týždeň nedostatočne spať, v priemere 5,7 hodiny za noc. Potom nasledoval týždeň pravidelného dlhšieho spánku, 8,5 hodín za noc. Bádatelia po tomto pokuse požadovali, aby dobrovoľníci zostali po 40 hodín hore a pravidelne im odoberali krv. Výsledky pokusu ukázali, že nedostatočný spánok ovplyvňuje 711 génov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu