Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto je cicavec, ktorý spí najmenej zo všetkých: Vedci hovoria o zvrate v teórii o inteligencii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GABORONE - Voľne žijúce slony africké počas 24 hodín spia iba dve hodiny, väčšinou v noci. S odkazom na štúdiu juhoafrických univerzitných vedcov o tom informoval spravodajský web BBC. Ak je to naozaj tak, znamenalo by to, že slony spia najmenej zo všetkých cicavcov.

Rodičia, pozor: Robíte rovnakú chybu? Toľkoto by malo spať dieťa, aby sa mu to nevypomstilo

Vedci sledovali dva voľne žijúce slony v Botswane, aby zistili viac o ich prirodzenom spánkovom režime. Slony v zoologických záhradách prespia asi štyri až šesť hodín denne. Oproti tomu slony v prírode spali iba dve hodiny. Niekedy však samice slona zostali hore aj niekoľko dní v kuse. V tomto čase slony prekonávali veľké vzdialenosti. Podľa vedcov možno utekali pred levmi a pytliakmi.

Do takzvanej REM fázy spánku, ktorú charakterizujú rýchle pohyby očí a sny, sa slony dostali raz za každé tri až štyri dni. Spali pritom v ľahu miesto postojačky.

Slony
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Slony spia najkratšiu dobu zo všetkých cicavcov, čo súvisí s tým, aké veľké majú telá... Vyzerá to tak, že sa im zdajú sny len každé tri až štyri dni. Ak vezmeme do úvahy ich dobrú pamäť, musíme sa opäť zamyslieť nad tým, do akej miery je pravdivá teória o tom, že REM fáza spánku súvisí s inteligenciou," povedal biológ z juhoafrickej univerzity Witwatersrand Paul Manger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu