Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hitlerov najlepší zabijak zmenil kabát: Po vojne pracoval pre Izrael a stal sa z neho vrah nacistov

Otto Skorzeny, Zobraziť galériu (2)
Otto Skorzeny, (Zdroj: profimedia.sk)

TEL AVIV - Otto Skorzeny bol jedným z najvýznamnejších zabijakov z radov SS, ktorých Adolf Hitler nasadzoval na tie najkomplikovanejšie úlohy. V roku 1943 sa mu podarilo vyslobodiť zo zajatia talianskeho diktátora Benita Mussoliniho a v páchaní vojnových zločinov pokračoval aj pri preoblečení nemeckých vojakov do amerických uniforiem počas bitky v Ardenách. Po kapitulácii Nemecka sa mu však podarilo ujsť a podľa izraelských novín Haaretz nadviazať spoluprácu s tajnou službou Mossad, ktorá ho využívala, ako dobre vycvičeného vraha na odstraňovanie bývalých nacistických vedcov.

Odkaz Slovenky odvlečenej do Osvienčimu: Stačí jediná vec a hrôzy vraždenia sa viac nezopakujú

Heinz Krug bol jedným z radu nacistických raketových odborníkov, pracujúcich na Hitlerových programoch V1 a V2, ktorí neskôr prijali ponuku Egypta podieľať sa na vývoji rakiet schopných vyhladiť židovský štát. V septembri 1962 však záhadne zmizol zo svojho úradu v Mníchove a nikto ho viac nevidel. Noviny Haaretz teraz uviedli, že na základe rozhovorov s bývalými dôstojníkmi Mossadu a s Izraelčanmi, ktorí majú prístup k tajným archívom tejto spravodajskej služby, bol muž pred pol storočím zavraždený ako súčasť izraelského špionážneho sprisahania, ktorého cieľom bolo zastrašiť nemeckých vedcov pracujúcich pre Egypt. Najohromujúcejšou časťou tohto odhalenia je však to, že členom tímu bol aj Otto Skorzeny, nositeľ Rytierskeho kríža, najvyššieho ocenenia nacistického Nemecka za chrabrosť.

Podľa denníka bol Krug v hornej časti zoznamu ľudí, ktoré chcel Mossad odstrániť pomocou atentátu. Po vojne mal možnosť odísť do Ameriky s ostatnými vedcami, ktorí pracovali na raketách pre Hitlera, ale on sa rozhodol pre inú, zdanlivo lukratívnejšiu možnosť, a to zapojiť sa do tvorby tajného strategického raketového programu pre Egypt. Krug si musel byť vedomý, že Izrael, krajina, kde našlo útočilo mnoho preživších holokaustu, bol zamýšľaným cieľom a bývalý nacista to pravdepodobne bral ako príležitosť pokračovať v príšernom poslaní vyhladenia židovského národa.

Otto Skorzeny
Zobraziť galériu (2)
Otto Skorzeny  (Zdroj: wikimedia/ushmm.org)

Mossad sa spočiatku uspokojil s obťažovaním Kruga a jeho kolegov výhražnými anonymnými telefonátmi a nepodpísanými listami vyzývajúcimi k opusteniu ich egyptskej úlohy. Podľa Haaretz Krug sám kontaktoval Skorzeneho, ktorý mal v tom čase 54 rokov, pretože mal pocit, že ho obľúbený Hitlerov zabijak, momentálne žijúci v Španielsku, ochráni a vytvorí stratégiu, ako ho udržať v bezpečí. Netušil však, že bývalý nacista je už na výplatnej páske Mossadu. Skorzeny zašiel za vedcom do Mníchova a nahovoril mu, že ho odvezie na miesto, kde sa môžu nerušene porozprávať. V lese ho potom zastrelil. Jeho telo bolo poliate kyselinou a zvyšky pochované v plytkom hrobe. Operáciu mal podľa denníka schváliť budúci izraelský premiér Jicchak Šamir, ktorý bol v tom čase šéfom špeciálnej zásahovej jednotky Mossadu.

Aj keď sa to môže zdať nepravdepodobné, aby si štát Izrael najal človeka, ktorý mal tak blízko k režimu, pokúšajúcemu sa vyvraždiť všetkých Židov, Haaretz uviedol, že Mossad pri ochrane Izraela a jeho národa nepoznal žiadne pravidlá ani limity. Tajné služby boli kvôli tomu, čo považovali za nevyhnutné, schopné "tancovať aj s čertom". Prečo bol však Skorzeny ochotný pracovať pre nich? Podľa informátorov denníka exnacista odmietol finančnú ponuku od agentov, ktorí sa s ním stretli v Madride s vyjadrením, že peňazí má dosť. Túžil po inej veci. Odstránení zo zoznamu hľadaných vojnových zločincov, ktorý zostavil Simon Wiesenthal a Mossad súhlasil s tým, že to vybaví. Nakoniec však Wiesenthal odmietol urobiť tento krok, a tak Mossad dal vypracovať falošný list pre svojho nového regrúta, v ktorom sa údajne lovec nacistov vyjadril, že jeho požiadavka bola splnená.

Otto Skorzeny zomrel na rakovinu, vo veku 67, v Madride v júli 1975, pričom tajomstvo svojej zrady nacizmu si zobral so sebou do hrobu.

Viac o téme: NacistaMossadOtto SkorzenyHeinz Krug
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu