Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemec vraj učinil prevratný objav: Našiel skryté atómové bomby nacistov, hrozba je veľká

Adolf Hitler Zobraziť galériu (2)
Adolf Hitler (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN/BERLÍN - Nemecký dôchodca tvrdí, že našiel dôkazy o nacistických atómových bombách ukrytých v podzemí. Amatérsky historik Peter Lohr (70) pre denník Bild povedal, že objavil stopy po záhadných kovových predmetoch v dlhodobo opustenej sieti tunelov postavenej nacistami v blízkosti Kamenice. "Prinajmenšom dva objekty sú nacistické atómové bomby," uviedol.

Hitlerovi nukleárni vedci boli zhrození: Po zhodení bomby na Hirošimu takmer prišla samovražda

Hľadači pokladov stále pátrajú po artefaktoch, ktoré zmizli počas druhej svetovej vojny, vrátane legendárnej Jantárovej komnaty či vlaku plného zlata, ale Peter Lohr mal natrafiť na niečo oveľa nebezpečnejšie.

Tretia ríša vraj bola blízko k odhaleniu tajomstva výroby atómovej bomby v záverečných fázach vojny, ale nikdy sa jej ho nepodarilo dotiahnuť do konca. Program na vývoj jadrových zbraní existoval už v roku 1939, ale oficiálne sa od neho upustilo v roku 1942 v prospech iných projektov. Podľa špekulácií však vedci tajne pokračovali v misii a Lohr sa domnieva, že bola napokon úspešná.

Atómová bomba USA zhodená na Hirošimu.
Zobraziť galériu (2)
Atómová bomba USA zhodená na Hirošimu.  (Zdroj: SITA, ČTK)

Keď skúmal sieť nacistických tunelov v údolí Jonastal, neďaleko mesta Kamenica, mal naraziť na zásadný objav. Účel týchto tunelov, postavených väzňami koncentračného tábora Buchenwald, nebol nikdy plne vysvetlený. Odhaduje sa, že mohli slúžiť ako úkryt pre Adolfa Hitlera, či ako testovacie miesto pre jadrové zbrane.

Obrovský nacistický labyrint: FOTO V týchto tuneloch smrti vyrábali väzni tajné zbrane

Nemecký dôchodca preskúmal priestor s georadarom v roku 2012, ale až teraz bol schopný analyzovať svoje zistenia pomocou 3D modelovacieho softvéru. Tvrdí, že dáta ukázali oveľa väčšie podzemné komory, než bolo predtým známe, ktoré obsahujú päť veľkých kovových predmetov. O minimálne dvoch si myslí, že sú to bomby.

"Kov bol uložený v zemi 71 rokov. Nakoniec sa rozloží a budeme mať druhý Černobyľ," povedal. V prípade, že by mal pravdu, prítomnosť jadrových materiálov by mohla kontaminovať pôdu na stáročia. No zdá sa, že úrady neberú jeho obavy vážne. "Jediným výsledkom je, že nemám dovolené pokračovať vo svojom výskume," dodal znepokojený dôchodca pre Bild.

Viac o téme: NacistiJadrová bombaAdolf HitlerBuchenwaldKamenica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu