Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Jedna z najprekvapujúcejších akcií II. svetovej vojny: Nečakané oslobodenie diktátora

Benito Mussolini Zobraziť galériu (3)
Benito Mussolini (Zdroj: TASR/AP)

MILÁNO/PRAHA - Jednou z najznámejších epizód druhej svetovej vojny je oslobodenie talianskeho vodcu Benita Mussoliniho z internácie, ktorým sa 12. septembra 1943 preslávil Otto Skorzeny. Príslušník jednotiek SS, ktorý bol spájaný aj s radom vojnových zločinov, vtedy viedol útok na horský hotel ležiaci v dvojkilometrovej výške a za pár minút bolo po všetkom.

Hitlerov najlepší zabijak zmenil kabát: Po vojne pracoval pre Izrael a stal sa z neho vrah nacistov

"Vedel som, že ma môj priateľ Adolf Hitler nenechá v štichu," povedal Mussolini, než nastúpil do pripraveného lietadla. Úkryt vysoko v stredotalianskych Apeninách, ku ktorému viedla len lanovka, pritom považovali Mussoliniho väznitelia za bezpečný a krátko predtým zvrhnutý diktátor tam mal pomerne voľný režim.

Otto Skorzeny
Zobraziť galériu (3)
Otto Skorzeny  (Zdroj: wikimedia/ushmm.org)

Napriek tomu aj jeho Skorzenyho odvážna akcia, pri ktorej využil klzáky, úplne prekvapila. Podobne ako talianskych strážnikov, ktorí sa výsadkárom prakticky nestihli postaviť na odpor. Tiež preto, že so Skorzenym priletel aj ich niekdajší veliteľ. Celá akcia sa na nemeckej strane zaobišla bez strát, padli len dvaja Taliani.

Krátko po vyslobodení založil Mussolini na Nemeckom ovládanom severe Talianska republiku s hlavným mestom v Salo. Keď bolo jasné, že sa neudrží, pokúsil sa koncom apríla 1945 so svojou milenkou utiecť do Švajčiarska. Boli ale odhalení a zastrelení partizánmi, ktorí obe mŕtvoly pre výstrahu zavesili za nohy na milánskom námestí.

VIDEO Jedna z najprekvapujúcejších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

Skorzeny zomrel v roku 1975 v exile v Madride. A ako sa pred niekoľkými rokmi ukázalo, niekdajší člen jednotiek SS po vojne spolupracoval s izraelskou tajnou službou.

Viac o téme: OslobodenieDruhá svetová vojnaBenito MussoliniOtto Skorzeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu