Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tábor smrti vydal po 70 rokoch ďalšie tajomstvo: V hrnčeku z Osvienčimu našli skrýšu s pokladom

Nacistický tábor v Osvienčime. Zobraziť galériu (3)
Nacistický tábor v Osvienčime. (Zdroj: Thinkstock.com)

VARŠAVA - Plechový hrnček z bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime po viac ako 70 rokoch vydal svoje tajomstvo: v nádobe bola dômyselná skrýša so zlatými šperkami. O náleze informoval hovorca múzea.

Odkaz Slovenky odvlečenej do Osvienčimu: Stačí jediná vec a hrôzy vraždenia sa viac nezopakujú

"Počas konzervácie niekoľkých tisíc smaltovaných nádob, ktoré Nemci ulúpili deportovaným do tábora, sa ukázalo, že jeden z hrnčekov má dvojité dno. Bolo veľmi dobre skryté, ale vplyvom času materiál postupne skorodoval a dno sa odchlípilo. Pod ním sa skrýval zlatý dámsky prstienok a retiazka, zabalené do kúska plátna. Prstienok a retiazka mali punc používaný v Poľsku v rokoch 1921 až 1931, hlavu rytiera s číslovkou tri," opísala Hanna Kubiková, starajúca sa o muzeálne zbierky.

Tábor smrti vydal po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: auschwitz.org)

"Nemci klamali Židov, deportovaných k vyhladeniu. Hovorili o presídlení, o živote a práci na inom mieste. Dovoľovali obetiam vziať si malú batožinu. Potom si Nemci mohli byť istí, že v batožine nájdu aj posledné cennosti deportovaných rodín," vysvetlil riaditeľ múzea Piotr Cywiński.

Transport posledného Slováka z koncentráku v Seredi: Sadistický veliteľ Brunner mu dal "odmenu"

"Skrývanie hodnotných vecí, ktoré boli dôvodom párania a starostlivého prezerania šatstva a kufrov v táborových skladoch skonfiškovaného majetku, svedčí o tom, že si obete uvedomovali lúpežný charakter deportácií. Ukazuje ale tiež, že si židovské rodiny zachovávali zvyšky nádeje, že sa im klenoty budú v živote hodiť," zdôraznil Cywiński.

Tábor smrti vydal po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: auschwitz.org)

Za vojny nacisti len v Osvienčime povraždili 1,1 až 1,5 milióna ľudí. Obeťami boli predovšetkým Židia, ale aj Rusi, Poliaci, Rómovia a príslušníci ďalších národov. Podľa historikov medzi nimi bolo aj okolo 50.000 československých občanov.

Viac o téme: OsvienčimAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu