Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Masaker, ktorý zmenil Európu: Strelec vbehol do telocvične, v krvavom kúpeli zabil 16 prváčikov

Učiteľka Gwen Mayorová a jej trieda prváčikov. Zobraziť galériu (3)
Učiteľka Gwen Mayorová a jej trieda prváčikov. (Zdroj: profimedia.sk)

DUNBLANE - Nezamestnaný štyridsaťtriročný Thomas Hamilton zo škótskeho Dunblane bol pre väčšinu obyvateľov čudákom a uzavretým starým mládencom. Pôsobil ako vedúci u skautov, kvôli nevhodnému správaniu k chlapcom bol však vylúčený. S tým sa nikdy nezmieril. Pred 20 rokmi, 13. marca 1996, vzal dve pištole a dva revolvery a o pol desiatej ráno vstúpil do telocvične miestnej školy. Zabil 16 prváčikov a ich učiteľku, zbraň potom zbraň obrátil proti sebe.

Strelcov z Kalifornie spájajú s radikálnym islamom: Našli u nich arzenál zbraní aj výbušniny

Na svoj čin sa Hamilton pripravoval a všetko mal dopodrobna premyslené. Obete tragédie mali len päť alebo šesť rokov, učiteľka Gwen Mayorová štyridsaťpäť. "Práve som chcela začať druhú časť rozcvičky, keď som si uvedomila, že sa otvárajú dvere. Mal v ruke zbraň a jeho výraz bol stelesnené zlo. Nebolo to šialenstvo. Mal v očiach úmysel. Presne vedel, čo robí," vypovedala učiteľka, na ktorú Hamilton vystrelil ako prvú a ktorá nakoniec prežila.

Polícia sa najskôr zaoberala Hamiltonovou možnou sexuálnou úchylkou. Špekulovalo sa, že je pedofil, do osudného rána sa však do konfliktu so zákonom nedostal. Dokonca sa listom sťažoval kráľovnej, že bol označený za "perverzného". Neskôr sa začalo hovoriť viac o tom, že cieľom útoku boli rodičia, ktorých vinil z toho, že nemôže byť v blízkosti ich detí. Keď nemôže byť s deťmi on, nebudú s nimi ani ostatní - tak hodnotili psychológovia možné myšlienkové pochody páchateľa.

Svoj smútok kyticou kvetov vyjadrila aj britská kráľovná Alžbeta II.
Zobraziť galériu (3)
Svoj smútok kyticou kvetov vyjadrila aj britská kráľovná Alžbeta II.  (Zdroj: SITA/AP)

Vedúcim skautov sa Hamilton stal v roku 1973, keď mal dvadsať. O rok neskôr ho obvinili z toho, že fotografoval polonahých chlapcov, a miesto musel opustiť. Pociťoval to ako krivdu a niekoľkokrát sa pokúsil o návrat k práci s mladistvými. Pre chlapcov založil športový klub a údajne sa márne pokúšal získať zamestnanie aj v škole, kde následne strieľal. Úspešný ale Hamilton nebol ani v podnikaní. Jeho náklonnosti k chlapcom sa nevenovala väčšia pozornosť.

Nezmyselný masaker malých detí natrvalo zmenil Britániu. Mohutná kampaň obyvateľov Dunblane, mesta, ktoré dovtedy pre jeho krásnu katedrálu poznali hlavne zapálení turisti, najprv prinútila parlament, aby prijal zákon o zákaze všetkých zbraní väčšieho kalibru ako 0,22 palca (5,6 mm). Potom Veľká Británia, na čele už s labouristami Tonyho Blaira, zaviedla až na výnimky úplný zákaz ručných strelných zbraní, ktorý platí dodnes.

Žiaci sa vrátili do školy na deviaty deň po masakre.
Zobraziť galériu (3)
Žiaci sa vrátili do školy na deviaty deň po masakre.  (Zdroj: SITA/AP)

Na pamiatku obetí naspievali deti z Dunblane za sprievodu slávneho gitaristu Marka Knopflera pieseň Knocking on Heaven 's Door - a jej autor Bob Dylan dal prvýkrát povolenie ku zmene textu niektorého zo svojich songov. Telocvičňa, kde vrah strieľal, bola strhnutá a na jej mieste vznikla pamätná záhrada.

Tragická udalosť v škótskom meste dodnes zostáva najhorším masakrom v európskych školách. Vo svete si viac obetí vyžiadali napríklad bombové útoky v škole v americkom meste Bath v roku 1927 (45 mŕtvych vrátane páchateľa), streľba vo Virginskom polytechnickom inštitúte v USA v roku 2007 (33 mŕtvych) alebo teroristický útok na izraelskú školu v Maalote v roku 1974 (28 mŕtvych).

Viac o téme: MasakerDunblane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu