Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teroristi sa znovu vyhrážajú: Francúzsko opäť ako cieľová krajina útokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABIDJAN - Odnož al-Káidy v severnej Afrike pohrozila útokmi Francúzsku a ďalším krajinám, prispievajúcim do boja proti džihádistom na kontinente. Informovala o tom v utorok organizácie SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Odnož s názvom Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) zverejnila odkaz, v ktorom uviedla, že nedeľný útok v plážovom stredisku v meste Grand-Bassam v západoafrickom Pobreží Slonoviny bol odplatou Francúzsku. 

Šiesti militanti z AQIM spustili na pláži v Grand Bassame paľbu, pričom zabili 15 turistov a troch príslušníkov špeciálnych jednotiek. Medzi 15 civilnými obeťami boli štyria občania Francúzska, ako aj turisti z Burkiny Faso, Kamerunu, Mali a Nemecka. 

Extrémisti napísali v pondelok na Twitteri odkaz, že útok bol varovaním Západu, že zničia bezpečnosť jeho občanov, ak členov AQIM nenechajú na pokoji na ich územiach v Saheli, teda v regióne pod púšťou Sahara. Ozbrojené sily pod vedením Francúzska vytlačili v roku 2013 túto militantnú skupinu z jej bášt v severnom Mali. 

Varovanie odnože al-Káidy prišlo práve v čase, keď francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault a francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve navštívili Pobrežie Slonoviny a stretli sa s jeho prezidentom Alassanom Ouattarom. Lídri navštívili aj mesto Grand-Bassam.

Viac o téme: FrancúzskoAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu