Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Memento ľudskej ľahostajnosti: USA sprznili malebný kút zeme, ohrozuje nás všetkých

Výbuch nukleárnej bomby o sile 500 kiloton, 1952. Zobraziť galériu (2)
Výbuch nukleárnej bomby o sile 500 kiloton, 1952. (Zdroj: profimedia.sk)

SYDNEY - Na prvý pohľad vyzerá jeden z atolov na Marshallových ostrovoch, nachádzajúcich sa v Tichom oceáne, ako dokonale malebné miesto. Ukrýva však v sebe smrtiace tajomstvo, ktoré po sebe zanechala vláda Spojených štátov. Obria betónová kupola pod sebou ukrýva rádioaktívny odpad a netesní tak, ako by mala.

Náhody, ktoré nás zachránili pred zničením sveta: Hrozba totálnej vojny visela na vlásku!

Marshallove ostrovy pozostávajú z 29 atolov a množstva ostrovov. Jedným z nich je aj Runit Island, ktorý vláda USA využívala počas studenej vojny, od roku 1948, na jadrové skúšky. Najmä spolu s atolom Enewetak a ďalšími atolmi tu bolo vykonaných vyše 60 testov, či už to zo zeme, z lode alebo pod vodou. Trvalo dlhých desať rokov, kým moratórium ukončilo atómové testovanie.

Niektoré atoly sú dodnes neobývateľné, s minimálnou nádejou, že by sa na ne mohli vrátiť vysídlení ľudia. Keď ministerstvo obrany Spojených štátov koncom 70-tych rokov zisťovalo, čo s Enewetakom, dospelo k záveru, že sa tu nachádza toľko pôdy kontaminovanej céziom-137 a stronciom-90, že najlepšie bude všetko nechať tak a príroda urobí svoje.

Runit Island dopadol trochu inak, kontaminovaná pôda skončila v jednom z kráterov vyhĺbených bombou, ktorá mala rovnakú silu, ako tá, ktorá dopadla na Hirošimu. Okrem kontaminovanej pôdy sa do krátera nahádzali aj plastové vrecia s kúskami plutónia, ktoré tu zostalo po nevydarenom jadrovom pokuse. Diera bola zaliata 46-cm hrubým betónom. Malý rádioaktívny odpad bol nahrnutý buldozérmi do lagúny, napriek námietkam Agentúry na ochranu životného prostredia a vysídlených ľudí.

Memento ľudskej ľahostajnosti: USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pôvodne malo ísť len o dočasné riešenie, ale kupola napokon zostala v pôvodnom stave a podľa správ The Guardian sa vedci teraz obávajú, že by ju búrky, tajfúny alebo iná prírodná katastrofa mohli poškodiť a jadrový odpad by sa uvoľnil do mora. Americké ministerstvo energetiky však trvá na tom, že trhliny sú len kozmetické a do budúcnosti sa plánujú ich opravy. Podľa niektorých je to však nedostačujúca ochrana.

„Nášmu ľudu tieto zbrane spôsobili katastrofálne a nenapraviteľné škody, a my prisaháme, že budeme bojovať za to, aby nikto ďalší na Zemi nemusel nikdy zažívať takéto zverstvá,“ vyhlásil v roku 2014 minister zahraničných vecí Marshallovych ostrovov Tony de Brum.

Viac o téme: VýbuchBombaRádioaktivitaUSAMarshallove ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu