Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontroverzná štúdia tvrdí: Toto prehralo prchkému Hitlerovi druhú svetovú vojnu!

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Zdroj: jupiterimages.com)

LONDÝN - Parkinsonova choroba mohla zohrať kľúčovú úlohu pri porážke Adolfa Hitlera, tvrdí nová kontroverzná štúdia. Výskumníci hovoria, že toto neurologické ochorenie ovplyvnilo niektoré z najdôležitejších diktátorových rozhodnutí a urobilo ho natoľko bezohľadným, až nakoniec prehral druhú svetovú vojnu.

Majiteľ reštaurácie našiel tajomstvo hlboko pod zemou: O toto sa bál nacistický netvor!

Zachádzajú ale ešte o krok ďalej, keď sa domnievajú, že Hitlerovo strašné a neľudské vraždenie bolo tiež ovplyvnené jeho ochorením, ktoré ešte podporilo jeho "prchký temperament".

Štúdia vedená Raghavom Guptom a tímom z University of Pittsburgh bola nedávno zverejná v časopise World Neurosurgery. "Možnosť, že Hitler trpel Parkinsonovou chorobou je už dlho predmetom debaty," napísal Gupta.

"Videá dokazujú, že Hitler vykazoval progresívne zhoršenie motorických funkcií od roku 1933 do roku 1945," uviedol. Na sklonku života mal vodca Tretej ríše výrazný tras rúk, a to najmä ľavej, ktorá v rade vedcov vyvolala otázku, či netrpel Parkinsonom.

Toto ochorenie sa tiež môže prejavovať pomalou chôdzou, ohnutým držaním tela či kognitívnymi poruchami, ako sú nedostatok predstavivosti a všeobecná apatia. Výskumníci naznačujú, že Hitlerov zdravotný stav ho mohol viesť k predčasnému napadnutiu Ruska v roku 1941.

Predchádzajúca štúdia tvrdí, že Hitlerovo rozhodnutie napadnúť Rusko ešte pred porážkou Británie na západnom fronte, bolo priamym dôsledkom jeho chatrného zdravia. Poukazuje tiež na viacero ďalších zlých taktík diktátora, ako zlyhanie v Normandiii v roku 1944, alebo prehraná bitka o Stalingrad v roku 1942.

Podľa výskumníkov môže Parkinsonova choroba aj za jeho prchkú povahu a rovnako by mohla mať vplyv aj na nedostatok súcitu a ľútosti u tohto muža. "Často ho prinútila konať spôsobom, ktorý dnes charakterizujeme ako brutálny, bezohľadný a neetický," hovoria autori.

Problém s touto teóriou je, že nedokáže vysvetliť Hitlerovo správanie pred rokom 1933, keďže vykazoval známky deštruktívneho temperamentu dlho predtým.

Doktor John Murphy, výkonný viceprezident nemocnice v Danbury, už skôr predložil podobnú teóriu. Myslí si, že príčinou Parkinsonovej choroby u Hitlera môže byť ochorenie známe ako von Economova encefalitída, ktorá spôsobuje opuch mozgu a ktorá môže nastať po infekcii. K tej malo dôjsť u Hitlera počas epidémie chrípky v roku 1918, kedy zahynulo 50 miliónov ľudí.

Viac o téme: 2. svetová vojnaAdolf HitlerParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu