Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý nemecký maršal, ktorý sa vzdal nepriateľovi: Po vojne sa obrátil Hitlerovi chrbtom

Friedrich Paulus Zobraziť galériu (3)
Friedrich Paulus (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

DRÁŽĎANY/PRAHA - Nemecký poľný maršal Friedrich Paulus, ktorý zomrel 1. februára 1957 v Drážďanoch vo veku 66 rokov, vstúpil do dejín hlavne tým, že v januári 1943 prehral pri Stalingrade. Adolf Hitler ho len deň pred podpísaním kapitulácie povýšil do maršalskej hodnosti a apeloval tak na jeho vojenskú česť. Paulus sa ale napriek tomu stal prvým nemeckým maršalom v histórii, ktorý sa vzdal nepriateľovi. Zvyšok vojny potom strávil v zajatí.

Sovietsky snajper, z ktorého sa stala legenda: Počas vojny zlikvidoval 240 členov wehrmachtu

Friedrich Paulus sa narodil v septembri 1890 v úradníckej rodine a pôvodne túžil po kariére u námorníctva, nakoniec si ale musel aj kvôli svojmu nízkemu pôvodu vystačiť s pechotou. Tri roky pred vypuknutím prvej svetovej vojny sa stal dôstojníkom a v roku 1912 sa mu vďaka sobášu s rumunskou aristokratkou podarilo dostať aj do "lepšej spoločnosti". Počas prvej svetovej vojny na seba síce Paulus príliš neupozornil, po nemeckej porážke sa mu ale podarilo udržať v silne redukovanej armáde.

Paulus v januári 1942 v Sovietskom zväze.
Zobraziť galériu (3)
Paulus v januári 1942 v Sovietskom zväze.  (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

Paulus nepatril medzi fanatických nacistov, Hitlerov nástup k moci ale privítal a následné zbrojenie pomohlo kariérnemu dôstojníkovi v rýchlom postupe. V roku 1939 už bol generálom, podieľal sa na formovaní tankových jednotiek wehrmachtu a zúčastnil sa aj na plánovaní operácie Barbarossa, teda napadnutí Sovietskeho zväzu. K aktívnemu veleniu sa "typický dôstojník zo starej školy" dostal až potom, čo sa Hitlerov útok na Stalinovu ríšu na prelome rokov 1941 a 1942 zasekol.

Paulus na tlačovej konferencii v roku 1954 vo východnom Berlíne.
Zobraziť galériu (3)
Paulus na tlačovej konferencii v roku 1954 vo východnom Berlíne.  (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

Paulusovi zverili velenie najsilnejšej 6. armády, ktorú v lete 1942 priviedol až ku Stalingradu. Prestížny súboj o mesto ale vojaci nedokázali doviesť do víťazného konca a v novembri 1942 sa naopak Nemci vrátane Friedricha Paulusa kvôli Hitlerovým rozkazom ocitli v obkľúčení, z ktorého pre väčšinu z nich nebolo úniku. V zajatí začal Paulus Hitlera verejne kritizovať a v roku 1953 sa mohol vrátiť do Nemecka, hoci východného, ​​kde učil na policajnej škole.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov!

Viac o téme: WehrmachtStalingradFriedrich Paulus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu