Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zabudnite na učebnice dejepisu: Čínska civilizácia je možno staršia ako sumerská!

Nálezisko Niuheliang v Mandžusku Zobraziť galériu (8)
Nálezisko Niuheliang v Mandžusku (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

PEKING – Odborníci boli doteraz presvedčení, že počiatky najstaršej vyspelej civilizácie ležia v úrodnom polmesiaci, v údolí rieky Eufrat a Tigris. Teraz však zistili, že čínska civilizácia by mohla byť o 2 400 rokov staršia, ako uvádzajú učebnice!

Pôvod čínskej civilizácie je možno oveľa starší, než historici doteraz predpokladali. Hoci prvé čínske dynastie sú v údolí Žltej rieky spomínané až v roku 2070 pred naším letopočtom, vynorili sa nové dôkazy, ktoré hovoria, že je možno o 2 400 rokov staršia, ako si pôvodne mysleli!

Vedci z Ústavu geochémie Čínskej akadémie vied zverejnili štúdiu, v ktoré podrobne skúmali históriu neolitickej Číny. Zistili, že severovýchod Číny s bujnou vegetáciou bol obývaný starovekými kmeňmi, ktoré boli nútené sťahovať sa kvôli suchu. Pred 6 500 rokmi sa tak dostal prastarý kmeň Hongšan do neobývaných oblastí a zohral tam veľmi dôležitú úlohu pri formovaní čínskej civilizácie.

Mapa neolitických čínskych kultúr - kultúra Hongšan je uvedená pod číslom 1
Zobraziť galériu (8)
Mapa neolitických čínskych kultúr - kultúra Hongšan je uvedená pod číslom 1  (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

Výsledky sú však kontroverzné, pretože na základe doterajších poznatkov sa čínska kultúra zrodila v údolí Žltej rieky a kmeň Hongšan na ňu nemal vplyv. Podľa nových výskumov to ale vyzerá tak, že civilizácia sa vyvíjala na severe a potom šírila smerom do centrálnej oblasti.

Niuheliang v Mandžusku
Zobraziť galériu (8)
Niuheliang v Mandžusku  (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

Britské múzeum opisuje kultúru Hongšan ako veľmi sofistikovanú, ktorá používala množstvo zložitých artefaktov. Hovorí sa, že vytvorili prvú reprezentáciu čínskeho draka a prvý čínsky písaný znak pre draka sa až nápadne podobá na ten, ktorý bol typický pre kultúru Hongšan. V ich hroboch boli nájdené sošky ošípaných, drakov a orlov. Navyše, Hongšania ako prví umelecky opracovávali nefrit. Nosnou témou ich umeleckých diel bola plodnosť, preto opakovane vytvárali sošky tehotných žien a plodov.

Zabudnite na učebnice dejepisu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

Znak pre draka kultúry Hongšan
Zobraziť galériu (8)
Znak pre draka kultúry Hongšan  (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

V roku 1983 archeológovia odhalili v Mandžusku nálezisko Niuheliang - podzemný chrámový komplex zvaný ako „Chrám bohyne“. Na mieste našli tri hlinené ľudské figúry v nadrozmernej veľkosti. Podľa UNESCO ide o jedno z najvýznamnejších nálezov z raného obdobia ľudskej civilizácie v severovýchodnej Ázii, ktoré dokazujú hlboký zmysel pre vieru.

Chrámový komplex v Niuheliang
Zobraziť galériu (8)
Chrámový komplex v Niuheliang  (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

Zabudnite na učebnice dejepisu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

Vedci si myslia, že úlohu Hongšaňanov treba prehodnotiť, pretože bola, zdá sa, oveľa dôležitejšia, ako sme si doteraz mysleli. Keď archeológovia preskúmali piesočnú oblasť okolo Hunshandake jazera vo vnútornom Mongolsku, našli tam množstvo kusov keramiky kultúry Hongšan. Naznačuje to, že bola oveľa rozšírenejšia, než sa doteraz predpokladalo, informoval webový magazín Ancient Origins.

Hongšania ako prví opracovávali nefrit
Zobraziť galériu (8)
Hongšania ako prví opracovávali nefrit  (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

Zabudnite na učebnice dejepisu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Wikipedia, Youtube)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu