Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žena našla na blšom trhu záhadnú sošku: Predala ju za sumu, z ktorej sa jej zatočila hlava

Soška tibetskej bohyne
Soška tibetskej bohyne (Zdroj: bellmans.co.uk)

WISBOROUGH GREEN - Na Slovensku by za vydraženú sumu mohla mať byt alebo luxusné auto. Ukázalo sa, že soška, ktorú nálezkyňa kúpila len za 30 eur, mala hodnotu až 40 638 eur! Šťastná nálezkyňa má teraz dôvod na oslavu, pretože spočiatku netušila, aká vzácna bronzová soška je.

Ide o zobrazenie tibetskej bohyne Zelenej Táry zo 16. storočia v lotosovom sede. Žena, ktorá nechcela byť menovaná, narazila na sošku na blšom trhu a zaplatila za ňu 30 eur, aby ju potom predala za rozprávkovú sumu. Podľa jej slov ju pozlátená bronzová soška očarila a intuitívne tušila, že by mohla mať historickú hodnotu. Preto jej cenu prekonzultovala s odborníkmi, ktorí zistili, že soška pochádza zo 16. storočia, informoval Mirror.

Chlapec (7) sa vydal na výlet k rieke: Domov prišiel so starobylým pokladom, archeológovia žasnú

O sošku predávanú pod hlavičkou aukcionárov z Bellmans Auction bol obrovský záujem nielen v USA, ale aj v Hongkongu či Singapure. Napokon za ňu anonymný kupec zaplatil až 40 638 eur. Pre nálezkyňu znamenala vydražená sumu obrovský šok a po šťastnej správe sa jej takmer podlomili kolená.

Minulosť 15 centimetrov vysokej sošky je zahalená tajomstvom. Kedysi musela byť vo vlastníctve bohatých tibetských budhistov, a potom sa neznámymi cestami dostala do Británie. Podľa odborníkov bola soška vydražená za takú vysokú sumu nielen kvôli svojmu veku, ale aj veľkosti a kvalitnému spracovaniu.

August Auction STAR LOT:A Tibetan gilt bronze figure of Green Tara, 16th century, the female Bodhisattva seated in...

Zveřejnil(a) Bellmans Auctioneers dne 7. srpen 2015

...

Viac o téme: SoškaDražbaPoklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu