Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Vedci dnes zverejnili objav, ktorý zásadne mení históriu Zeme!

Máme v rukách prevratný dôkaz?!
Máme v rukách prevratný dôkaz?! (Zdroj: Twitter)

NAIROBI - Objav kenských archeológov je doslova epochálny. Kamenné nástroje, ktoré objavili, majú viac ako tri milióny rokov, teda sú staršie ako ľudský rod. Komu mohli patriť?

Podľa odborníkov ide o najstaršie objavené pracovné nástroje na svete. Sú totiž o 700-tisíc rokov staršie ako tie, ktoré sme doposiaľ poznali. Vyzerá to však tak, že ich nepoužíval človek! „Hneď po objave sme mali tušenie, že by mohlo ísť o najstaršie nástroje, aké sme doteraz na Zemi našli,“ povedal archeológ Jason Lewis kanadskému denníku Toronto Star.

Paleontológ o tajomstvách neandertálcov na Slovensku: Vyhynúť mohli aj kvôli vlkom!

 

Celkovo ide o 149 kamenných nástrojov s ostrými hranami. Mohli byť použité ako kladivo alebo na sťahovanie zvierat z kože, prípadne na ich zabíjanie a následné porciovanie. „Práve používanie ostrých nástrojov sme považovali za najväčší evolučný úspech človeka. Teraz však táto teória narazila na problém,“ dodala archeologička Sonia Harmandová na adresu nástrojov, ktorých vek odhadujú experti na 3,3 miliónov rokov. „Existuje hypotéza, že ich používali iné ako ľudské rody, ktoré ešte nemali také vyvinuté myslenie,“ vysvetlila Harmandová. Vedci uvažujú, že by ich mohli používať hominidi ako Australopithecus afarensis či Kenyanthropus platyops. Sú však natoľko prepracované, že si zaslúžia mimoriadnu pozornosť.

 

....

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu