Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vesmírna sonda Rosetta priniesla prvú senzáciu: Prevratný dôkaz o pôvode vody na Zemi?!

Sonda Rosetta pri kométe 67P/Čuriumov-Gerasimenko Zobraziť galériu (3)
Sonda Rosetta pri kométe 67P/Čuriumov-Gerasimenko (Zdroj: SITA)

BERN - Výskumníci možno konečne prišli na koreň tomu, ako sa z našej planéty stal obrovský oceán vody. Až doteraz odborníci verili, že voda sa na našu planétu dostala po zrážke s kométou miliardy rokov dozadu. Výsledky vzoriek z vesmírnej sondy však túto teóriu spochybnili.

Vesmírna sonda Rosetta s robotickým modulom Philae 12. novembra 2014 úspešne pristála na povrchu kométy 67P/Čuriumov-Gerasimenko, čím sa stala vôbec prvou kozmickou loďou, ktorá pristála na vesmírnom objekte podobného charakteru. Z analýzy jej vzoriek však prekvapivo nevyplýva, že by kométa mohla byť zdrojom vody, ako si vedci doteraz mysleli. Oveľa pravdepodobnejšie je, že voda sa na Zem dostala po zrážke s asteroidom!

Kométa 67P/Čuriumov-Gerasimenko
Zobraziť galériu (3)
Kométa 67P/Čuriumov-Gerasimenko  (Zdroj: SITA)

Izotopy vody na kométe sú odlišné!

Voda na Zemi má zvláštne zloženie molekulárnych izotopov. Skladá sa z tzv. normálnej a ťažkej vody, avšak voda na kométe 67P má tento pomer trojnásobne vyšší, vďaka čomu vedci mohli vylúčiť ako zdroj vody na Zemi zrážku s kométou. Potvrdila to Kathrin Altwegg z výskumného strediska univerzity v Berne, kde vedci porovnávali vodné izotopy kométy.

„Na základe modelov predpokladáme, že Zem bola po svojom vzniku priveľmi horúca, takže na jej povrchu pravdepodobne nebola žiadna voda. Voda sa na planétu dostala až po jej ochladení, keď sa nemohla vypariť do vesmíru,“ vysvetlila profesorka Altwegg.

Pred tromi rokmi vedci porovnávali vzorky z kométy Hartley 2 a zistili, že pomer izotopov jej vody úplne presne zodpovedal pomeru zemskej vody. To vedcov podporilo v myšlienke, že voda sa na Zem dostala prostredníctvom kométy. Ale vzorky izotopov vody z kométy 67P vedcov prinútili túto hypotézu zmeniť. Výsledky z kométy objasňujú, že kométy majú vo všeobecnosti rôzne pomery izotopov vody a je teda oveľa menej pravdepodobné, že by priniesli vodu na Zem, objasnila výskumníčka.

Vesmírna sonda Rosetta priniesla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ESA)

Voda vznikla zrážkou s asteroidmi

Oveľa pravdepodobnejšie je, že pôvodcom vody na Zemi sú skalnaté asteroidy, ktoré bombardovali Zem asi pred 3,8 miliardami rokov, zhruba miliardu rokov po vzniku našej planéty. Tieto vesmírne objekty sú teraz suché, pretože miliardy rokov obiehajú okolo Slnka. Avšak v čase vzniku našej Zeme boli mokré.

„V raných časoch Zeme na našu planétu pôsobilo viac vplyvov, ktoré mohli byť príčinou vody na planéte,“ komentovala profesorka Altwegg. Pravdepodobne sú však prazdrojom vody na modrej planéte niektoré z asteroidov, s ktorým alebo s ktorými sa Zem v minulosti zrazila a ktorý obieha v našej slnečnej sústave. Informáciu priniesol britský webový denník Independent.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu