Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci sa obávajú najhoršieho: K Zemi sa rúti obrovský objekt, prichádza raz za 5000 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Ak by sa asteroid 2014-YB35 stretol so Zemou, náraz by mal pustošivé následky. Podľa NASA sa k našej planéte priblíži už o niekoľko dní!

Asteroid je takmer kilometer široký a vesmírom bude okolo Zeme „cestovať“ už tento piatok. Podľa expertov nie je prechod asteroidov okolo Zeme nič mimoriadne, ale 2014-YB35 je väčší, ako je obvyklé a prípadná kolízia so Zemou by znamenala zmeny klímy, zemetrasenia a cunami. Asteroid podobného typu prechádza okolo Zeme len raz za 5 000 rokov, upozorňuje portál Express.co.uk.

Vedci sa obávajú najhoršieho:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Podľa profesora astronómie Billa Napiera z Buckinghamshirskej univerzity „existuje veľmi reálna hrozba, že kométa alebo asteroid poškodí Zem. V súvislosti s možnosťou globálnej skazy predstavuje YB35 riziko.“ Napriek tomu, že sú takéto scenáre skôr zriedkavé, odborníci upozorňujú, že je len otázkou času, kým sa nejaký asteroid schopný zničiť Zem zrazí s našou planétou, uvádza Mirror.

Čítajte tiež: Rusi vytiahli z jazera obrí meteorit, ktorý vystrašil celú planétu!

Objekt si astronómovia všimli už koncom minulého roka a odvtedy pozorujú jeho ďalšiu trajektóriu. Ak by sa totiž zrazil so Zemou, mohol by zničiť nielen mestá, ale urobiť našu planétu neobývateľnou. Len pre porovnanie, ničivý tunguzský meteorit mal šírku len okolo 50 metrov a zničil viac ako 2 000 kilometrov lesa a spôsobil zemetrasenie. Asteroid 2014-YB35 by Zem zasiahol silou 15 000 megaton TNT.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu